Pregovori puni trzavica

Kako mediji javljaju, jučer, nešto poslije 15h, počeo je sastanak lidera Samoopredeljenja (LVV), Albina Kurtija i lidera LDK, Ise Mustafe, koji posle višenedjeljne pauze u Skupštini Kosova ponovo pregovaraju o koaliciji.

Do sastanka dolazi nakon otvorenih poziva obje strane na nastavak pregovora o koaliciji, a kako javlja Koha, pozivajući se na svoje izvore, LDK će na ovom sastanku izneti LVV svoje zahtjeve – vratiti na pregovarački sto mjesto predsjedavajućeg parlamenta ali i mjesto predsjednika Kosova.

Prije sastanka sa Mustafom, Kurti je održao i sastanak predsjedništva svoje stranke, na kojem je razmatrano ime kandidata za mandatara nove vlade, dan nakon sastanka sa predsjednikom Hashimom Thaçijem, na kom je upravo bilo očekivano da Kurti Thaçiju predloži sebe kao mandatara.

Koalicioni pregovori puni trzavica

Dvije pobjedničke partije na oktobarskim vanrednim parlamentarnim izborima za skupštinu, LVV i LDK, iako su jedna drugu označavale kao jedine moguće ili bar najizvesnije koalicione partnere, do danas, više od tri mjeseca nakon održavanja izvora, nisu uspjele da postignu dogovor o koaliciji.

Pregovori su zapeli oko pozicije predsjednika, funkciju koju će poslanici skupštine birati početkom 2021, a za koju je LDK tražio podršku LVV za sopstvenog kandidata kao jednu od tačaka koalicionog sporazuma. LVV nije bio spreman da prihvati takav zahtjev LDK, navodeći da je jednaka raspodjela ministarstava 5 na 5 kao i mjesto predsjedavajućeg skupštine za LDK i mjesto premijera za LVV dovoljan ustupak za koaliciju sa LDK koja u sedmom sazivu skupštine Kosova broji 28 poslanika, jednog manje nego LVV.

Uprkos najavama o brzom postizanju koalicionog dogovora, dvije strane nisu uspjele da se dogovore ni prije konstitutivne sjednice Skupštine Kosova, održane 26. decembra, ali ni prije sastanka predsjednika Hashima Thaçija i lidera LVV, Albina Kurtija na kom je Kurti trebalo da sebe predloži kao mandatara nove vlade, a što nije učinio.

Odnosi LDK i LVV su se dodatno zakomplikovali upravo nakon konstitutivne sjednice Skupštine Kosova, kada je Kurti, na iznenađenje svih, za predsjedavajućeg skupštine imenovao poslanika svoje partije, Glauka Konjufcu. Iako se naširoko vjerovalo da će ovo mjesto, u sklopu koalicionog sporazuma, pripasti poslanici LDK, Vjosi Osmani, na samoj konstitutivnoj sjednici, LDK je ipak glasao za Konjufcu, ali nisu krili nezadovoljstvo potezom potencijalnog koalicionog partnera.

Opet bez dogovora, nastavak razgovora danas

Sastanak je završen nešto poslije 18 časova, bez rezultata i nastavlja se sutra. Lider LDK Isa Mustafa je poslije sastanka novinarima kratko rekao: „Nismo bili ljuti na Albina Kurtija, susrešćemo se sutra“.

Izvor KoSSev