Tri dana prije konstitutivne sjednice

Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova uložiće napore da u posljednji čas postignu koalicioni sporazum, tri dana prije konstitutivne sjednice Skupštine Kosova, piše Koha.

Kako taj list navodi, za sada nijedna strana nije nagovjestila da će odstupiti od čvrstog stava u vezi funkcije predsjednika, jer LDK insistira na nominaciji kandidata, a Samoopredjeljenje se zalaže da se o mjestu predsjednika raspravlja kasnije.
U Samoopredjeljenju su rekli da tri nedjelje LDK nije napravio nikakav pomak sa svoje početne pozicije, pomenuvši stav njemačkih poslanika, koji su rekli da je prioritet formiranje vlade.
“Čekali smo nekoliko nedjelja da se dogovor postigne .To je naša želja i napravili smo neke konkretne ustupke i ponude, koje je lider Samoopredjeljenja Albin Kurti javno naveo, radi transparentnosti. Čekamo da druga strana pokaže konkretnu spremnost za dogovor”, rekao je portparol Samoopredeljenja Arlind Manxhuka.
Neslaganja nisu rješena ni nakon posljednjeg sastanka Albina Kurtija i Isa Mustafe, koji je održan dan nakon što su međunarodne diplomate zatražili da bude potpisan koalicioni sporazum.
Iako je Samoopredjeljenje od početka insistirao na postizanju sporazuma samo za Vladu i Skupštinu, na poslednjem sastanku je predloženo da tačka koja se odnosi na predsjednika ima “neutralnu” formulaciju.
Takav stav bi podrazumevao posvećenost obje strane da pronađu ličnost za koju su saglasni da bude predsjednik.