Izvorna volja građana!?

Iako je od izbora prošlo više od dva i po mjeseca institucije Kosova još uvijek nisu formirane, a dvije najveće stranke su, kako kažu, usaglasile program buduće Vlade. Zašto je pozicija predsjednika Kosova tačka spoticanja Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova i da li su za to glasali građani?

Na Kosovu su 6. oktobra 2019. godine održani vanredni parlementarni izbori nakon što je Ramush Haradinaj podneo ostavku na mjesto premijera zbog poziva Specijalnog suda. Ne ulazeći u opravdanost ove odluke i razloge zbog kojih je ona doneta, nadležne istitucije su organizovale izbore koji su ocjenjeni kao jedni od najslobodnijih, a na kojima su građani najveće povjerenje ukazali opozicionim strankama, očekujući od njih lavinu promjena.

Kako je Pokret Samoopredjeljenje osvojio samo 29 skupštinskih mandata, prirodno je bilo da joj je za sastavljanje vlade bio potreban koalicioni partner, koga je našla u Demokratskom savezu Kosova. Iako različite po ideologijama i programima, ove dvije stranke su ubrzo usaglasile program buduće vlade i broj resora i očekivalo se da će sporazum biti potpisan odmah po potvrđivanju konačnih rezultata izbora.

Međutim, dvije partije se nisu saglasile o poziciji predsjednika koju obavlja bivši lider Demokratske partije Kosova Hashim Thaçi, čiji mandat ističe 2021. godine.

Dakle, dok sa jedne strane imamo da su Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova dogovorili sve ono zbog čega su i njihovi birači glasali, na drugoj imamo sporenje oko pozicije predsjednika, nešto što je u nadležnosti parlamenta, ali tek za godinu i po dana.

Neodustajanje od stavova jedne i druge strane ugrožen je i prethodni dogovor o njihovoj saradnji, ali i ono bitnije, izborna volja građana, koji su glasom poručili da žele promjene. A šta su dobili, već više od mjesec dana javnost se bavi ko je u pravu i ko ima pravo na poziciju predsjednika.

Ali vratimo se formiranju institucija, upravo aktuelni predsjednik Hashim Thaçi je za 26. decembar zakazao konstitutivnu sjednicu Skupštine, pa će možda građani u Novu godinu ući sa novim parlamentom, što bi značilo da će Thaçi potom i predložiti mandatara za sastav Vlade, u ovom slučaju Albina Kurtija, koji ima rok od 15 dana da prijedlog svog kabineta predstavi poslanicima. Dakle, sa formiranjem Skupštine počinje da teče i rok za osnivanje Vlade, pa će se vjerujem vrlo brzo znati hoće li Kosovo dobiti novu vladu ili nove izbore.

Siniša Kostić, RTK2