Kamen spoticanja - mjesto predsjednika Kosova

Nakon jučerašnjeg sastanka lidera Pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija i Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, nije postignut nikakav napredak u pregovorima, međutim, obje stranke imaju manje od nedjelju dana za postizanje koalicionog sporazuma prije konstitutivne sjednice, koja je zakazana za 26. decembar.

Mustafa je izneo Kurtiju istu ponudu koju je predstavio od samog početka pregovora ne odrekavši se svog zahtjeva za predsjedničku funkciju, ističući da nikako neće pristati na vladajuću koaliciju bez dogovora o mjestu predsjednika Kosova, javlja Gazeta Express.

Kako se navodi, lider LDK je ponudio lideru Samoopredjeljenja i još jedno ministarstvo, u slučaju da LDK dobije predsjedničku funkciju, što je takođe već bilo ponuđeno za pregovaračkim stolom, a što je Samoopredjeljenje odbilo od samog početka pregovora.

Kurti, međutim, nije odustao od svog stava da u koalicioni sporazum ne bude uključeno pitanje mjesta predsjednika Kosova.

Lider Samoopredjeljenja je podsjetio lidera LDK na stav međunarodnih zvaničnika, koji su prekjuče preko dva njemačka poslanika jasno stavili do znanja da sada ne treba pregovarati o mjestu predsjednika.

Zemlje EU, koje su se pridružile Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji, takođe su juče pozvale na formiranje Vlade.

Najjasniju poruku o tome šta se očekuje od pregovora dvije stranke izneo je potpredsjednik Samoopredjeljenja Besnik Bislimi, koji je nedugo nakon sastanka dvojice lidera, na Facebook nalogu predstavio anketu, po kojoj ukoliko dođe do novih izbora, prema rezultatima ankete, Samoopredjeljenje bi pobjedilo na novim izborima sa preko 40 odsto glasova.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express