Podaci Agencije za statistiku Kosova

Zaposlene žene na Kosovu u prosjeku su plaćene bolje od muškaraca, ali procenat žena koje su u radnom odnosu je mnogo manji u odnosu na muškarce, novi su podaci Agencije za statistiku Kosova.

Na osnovu zvaničnih podataka, stepen zaposlenosti žena je 14 odsto, a muškaraca 49 odsto.

U anketi o radnoj snazi Agencije za statistiku za posljednje tromjesečje ove godine navodi se da se neto plata većine uposlenih na Kosovu kreće između 400 i 500 eura mjesečno, dok žene zarađuju 5,4 odsto više od muškaraca.

Bujar Hajrizi iz te agencije navodi da taj prosjek obuhvata sve radnike, i u javnom i u privatnom sektoru.

NGO: Muškarcima veće plate u prosjeku

Međutim, predstavnici civilnog društva sumnjaju u podatke ove državne agencije o tome da su žene više plaćene, uzimajući u obzir veoma nisku stopu zaposlenosti kod žena.

Istraživanje Mreže grupa žena na Kosovu, sprovedeno sredinom ove godine, konstatovalo je da muškarci u prosjeku imaju veće plate od žena. Adelina Tershani iz te mreže navodi za Radio Slobodna Evropa da zapravo postoji rodna diskriminacija u tom pogledu.

"Muškarci na Kosovu prosječno imaju veće plate. Procenat muškaraca koji prima preko 500 eura je mnogo veći u poređenju sa ženama koje primaju preko te sume. Veći je procenat žena koje, međutim, primaju manje od 300 eura mjesečno", navodi Tershani.

I Luleta Demolli, izvršna direktorica Centra za istraživanje i rodne studije, navodi da razlika u plaćanju posebno postoji u privatnom sektoru, dok u javnom obično muškarci imaju veće plate, s obzirom da ću na višim pozicijama.

"Ukoliko uzmemo u obzir privatni sektor, konkretnije banke koje rade na osnovu Zakona o radu, plata menadžera se razlikuje kod muškaraca i žena. U javnom sektoru, koeficijent plata kod muškaraca je veći zato što se u većini slučajeva oni profesionalno unapređuju", navodi ona.

Kurti obećava rodnu ravnopravnost

Lider pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti, koji želi da bude na čelu buduće Vlade Kosova, izjavio je da se na Kosovu tradicionalno prednost davala muškarcima kada je u pitanju obrazovanje i zapošljavanje, da su muškarci imali prednost u nasleđivanju i bogatstvu, dok su žene bile diskriminirane i nezaštićene.

Istakao je kako je ženama tri puta teže da se zaposle, a da oko 80 odsto žena i djevojaka nisu uopšte dio radnog tržišta.

"Rodna ravnopravnost ne može da se postigne za dan, kada su žene vjekovima bile isključene i ugnjetavane. Ali, to nas danas ne spriječava da o tome govorimo i postignemo ravnopravnost koja nam je potrebna", rekao je Kurti u petak na okruglom stolu o temi „Društveni dijalog, žene za razvoj“.

Istakao je da su Kosovu potrebne politike za emancipaciju, pristup besplatnom obrazovanju, sprovođenje prava na nasljedstvo za žene i pristup zdravstvu.

Zakon o radu i Zakon o rodnoj ravnopravnosti na Kosovu poslodavcima nalaže da ravnopravno tretiraju svoje radnike, bez obzira na njihov pol.

Autor: Nadie Ahmeti, priredila Amra Zejneli Loxha
Radio Slobodna Evropa