Bivši komandant OVK i lider PDK

Bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli, izjavio je da akcije kosovskih zvaničnika smatra više problematičnim od srpskog negiranja masakra na Kosovu.

"Nije pitanje šta Vučić ili Đurić rade, već šta mi radimo? Onog trenutka kada on negira masakr u Račku naši zvaničnici se sastaju sa Đurićem u Tirani. Ironija sudbine: Vučić negira masakr, naši zvaničnici se s njima naivno sastaju, a naši zvaničnici nemaju međusobne sastanke ni u Tirani, niti u Beogradu", rekao je Veseli.

On je u intervjuu za TV Klan Kosova rekao da nije problem to što rade Đurić i Vučić, “jer u trenutku kada smo mi zreliji i ozbiljni i stavimo ih pred odgovornost oni će osećati njihovu težinu kao država. Zato što zločini počinjeni na Kosovu nisu spontani i nisu počinjeni bez organizacije i predumišljaja”, kaže Veseli.

On je, nakon trosatnog saslušanja koje je imao jučer u Hagu, naveo da vjeruje da je rat OVK čist kao dijamant.

Rekao je da nije zabrinut za čistoću rata OVK ali da ga sada muče loši odnosi između kosovskih zvaničnika koji ne uspjevaju zajedno da pokažu Srbiji zločine koje je počinila na Kosovu.

"Ovo me ne zabrinjava uopšte, ali procesi mogu biti štetni i usporiti umjesto da krenemo naprijed. Mi se više bavimo jedni drugima... A činjenica je da imamo stotine masakra, kada je cijela zemlja na Kosovu puna masakra, a mi ćutimo", rekao je Veseli.

Biće mira sa Srbijom, ali nećemo zaboraviti  

Veseli je poslije saslušanja pred Haškim specijalnim tužiocem rekao da je veoma optimističan da će biti mira sa Srbijom i da će biti postignut uskoro.

Međutim on je, u intervju za “Info magazin” na TV Klan Kosova, rekao da je srpski genocid na Kosovu zabilježen i dokumentovan i izrazio uvjerenje da se to nikada ne smije zaboraviti.

„Mora biti mira. Nema prostora za pesimizam, jer je to tek počelo i to prije dvije ili tri godine. To će se postići ovom inicijativom sa Kosova. Ono što vidim na Kosovu je da u našoj budućnosti postoji puno optimizma. Biće mira sa svakim našim komšijom, jer Kosovo ne promoviše sukobe, ali neće biti zaborava", naglasio je Veseli.

Ne komentarišem Kurtija iz Haga

Veseli je o izjavi potencijalnog kandidata za premijera Albina Kurtija da neće predati borce OVK Specijalnom sudu, rekao da to trenutno neće komentarisati, međutim kada je ovo pitanje bilo postavljeno u Prištini, on je rekao da zna kako će ići i ovaj proces.

"Ne bi bilo korektno sada nešto tumačiti. Ono što svi moramo da uradimo je da ne bi trebalo da mijenjamo svoje stavove čak ni u teškim danima, bilo da si u opoziciji i kada smo u poziciji. Moramo biti korektni, jer je lako zavesti ljude pod određenim okolnostima", naveo je on.

"Mi kao nezavisna država moramo ići u svemu do kraja, jer smo suverena država i ne treba se bojati ničega zbog činjenice da je istina na našoj strani."

Veseli ne otkriva da li je saslušan kao osumnjičeni ili svjedok

Kadri Veseli saslušavan je jučer tri sata u Specijalnom tužilaštvu u Hagu.

Međutim bivši član Generalštaba OVK u ekskluzivnom razgovoru za TV Klan Kosova nije naveo u kom je svojstvu saslušan od specijalnog tužioca, kao osumnjičeni ili svjedok.

„Kao što sam javno obećao, odazvao sam se pozivu za saslušanje. Danas sam obavio intervju i završio ga. Ne želim konkretno da pričam o pitanjima intervjua jer nije korektno”, rekao je Veseli.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova