Priznao krivicu

Osnovni sud u Prištini osudio je Agona Misinija na četiri godine zatvora zbog krivičnog dela "organizovanje i učestvovanje u terorističkim grupama" kao član ISIS-a, prenosi Koha.

Misini je priznao da je kao član ISIS-a u Siriji organizovao i učestvovao u terorističkim aktivnostima, a izjasnio se da je kriv prema optužnici za terorizam.
Specijalno tužilaštvo je 7. novembra podiglo optužnicu protiv Misinija, koji je vraćen na Kosovo iz Sirije i koji se kao član terorističke organizacije ISIS borio na Bliskom istoku.
On je optužen da je prešao makedonsku granicu preko graničnog prelaza Elez Hani, odakle je putovao u Siriju sa falsifikovanim pasošem.
"Misini je otišao na teritoriju Republike Makedonije i kontaktirao pristalice terorističke organizacije ISIS, a zatim u avgustu 2015., sa falsifikovanim pasošem na ime osobe iz Skoplja. Putovao je kroz  Grčku  autobusom za Istanbul,  a zatim prešao sirijsku državnu granicu “, navodi se u optužnici kosovskog specijalnog tužilaštva.
Po dolasku u Siriju, prema optužnici, Misin se pridružio terorističkoj grupi Islamska država.
"Nakon taktičke i borbene obuke, aktivno je učestvovao u sirijskim sukobima, gde su ga kurdske snage uhapsile 26.jula 2017. Tu je ostao do 19.aprila 2019, nakon čega je vraćen u Kosovo", navodi se u optužnici.