Pozive do sada je dobilo više od 250 osoba

Nakon što je predsjednik Udruženja ratnih veterana objelodanio da su pojedinim bivšim pripadnicima OVK oduzeti pasoši, navodeći da će uslijediti hapšenja, advokat Arianit Koci iz Haga za RTK2 navodi da nema pravnih razloga za skorija hapšenja. Iako je, kako navodi, odluka o prvim optužnicama na Specijalnom sudu, on vjeruje da do toga neće proteći mnogo vremena.

Pozive Specijalog suda u različitim svojstvima do sada je dobilo više od 250 osoba, a zbog učestalih poziva posljednjih dana, u medijima se, kao period podizanja prvih optužnica sve češće pominje kraj ovog mjeseca. Ovakve navode dodatno je podgrijejala izjava predsjednika Uduruženja ratnih veterana da su nekim od bivših pripadnika OVK oduzeti pasoši.

"Pojedincima su oduzeti pasoši i nije im dozvoljeno da putuju u inostranstvo. Zbog toga, vjerujemo, da će prve optužnice biti podignute krajem ovog mjeseca ili u decembru", kaže Hysni Gucati.

Međutim, jedan od advokata akreditovanih pred Specijalnim sudom Arianit Koci u izjavi za RTK 2 iz Haga kaže da nema pravnih razloga za hapšenja.  

"Ja nemam informaciju da će neko biti uhapšen, a ne postoji ni pravni razlog da bilo ko bude uhapšen. Svi kojima je poziv upućen su se odazvali pozivu".

Kada je riječ o prvim optužnicama advokat Arianit Koci kaže.

"Tužilaštvo ima punu diskreciju i kada sve bude spremno, uslijediće prve optužnice. Lično mislim da neće proteći puno vremena do toga".     

Oni koji budu među optuženima mogu računati na pravnu pomoć zahvaljujući sredstvima od 1,5 miliona eura iz budžeta za odbranu oputuženih. Ovim fondom rukovodi Kancelarija za pravnu zaštitu potencijalno optuženih pred Specijalizovanim vijećima, koja je, inače, pod istragom zbog navoda o mogućem ometanju pravde, uključujući navodno kršenje Krivičnog zakonika Kosova - opstrukcijom dokaza, zvaničnih postupaka i zastrašivanjima u toku postupka.

Marija Perić, RTK2