PARLAMENTARNI IZBORI 2019.

Ni poslije više od 30 dana od "alergijske reakcije" koju su dobili članovi Centralne izborne Komisije, prilikom brojanja glasačkih listića koji su pristigli iz Srbije, nema odgovora kako je došlo do toga i koji su uzroci, piše Koha.

Prošlo je više od mjesec dana od kada su se službenici CIK, poslije fizičkog kontakta sa glasačkim kovertama iz Srbije, žalili na otežano disanje, svrab i bolove, podsjeća list.

Čak 12 njih se nekoliko dana nalazilo na Klinici za zarazne bolesti, a ljekari su kasnije utvrdili da navodno zaraženi članovi CIK-a nemaju "infektivne simptome", ne navodeći više detalja.

Razloge za alergijske reakcije njenih službenika, CIK još uvijek ne zna, dok je portparol CIK tada rekao da odgovor treba potražiti kod "odgovarajućih institucija", aludirajući na pravosuđe.

Uzorci koverti sa glasovima iz Srbije, nekoliko dana kasnije, poslati su na ispitivanje van Kosova.

Tužilaštvo i dalje ne otkriva nikakve detalje u vezi sa tim ispitivanjem, a Laureta Ulaj iz Osnovnog tužilaštva rekla je da istraga traje i da još nisu dobili rezultate vještačenja.

"Povodom postavljenih pitanja, obavještavamo vas da se slučaj još uvijek istražuje, a rezultate još nismo dobili", rekla je Ulaj u pismenom odgovoru.

Dok je istraga sa kovertama iz Srbije i dalje otvorena, CIK je u vanrednim okolnostima nastavio da obrađuje glasove iz Srbije.

Međutim, nakon presude Vrhovnog suda Kosova više od 3.000 glasova neće biti uvršteno u konačni izborni rezultat, što je omogućilo koaliciji NISMA i Alijansa za novo Kosovo da obezbjedi mjesta u Skupštini.  

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore