Analitičar i publicista

Analitičar i publicista Kim Mehmeti izjavio je da je albanski premijer Edi Rama, zbog jačanja albansko-srpskog bratstva, spreman da se odrekne priznanja nezavisnosti Kosova, kao što su to učinile i neke druge države poslije lobiranja Beograda, piše Insajderi.

Prema njegovim riječima projekat “mini balkanskog Šengena” je štetan za nacionalne interese Albanaca.

“Gradite Balkan bez granica sa onima koji rade dan i noć protiv priznavanja Kosova. Oni neprekidno rade kako bi pronašli države koje bi ukinule priznanje Kosova. Sa tim ljudima ćete praviti mini Šengen? Šta zapravo radite? Vi utemeljujete Srbiju kao ključnog faktora na Balkanu. Vi faktorizujete one ljude koji imaju mračnu prošlost. Nije li to dovoljan razlog da shvatite kakvu perverznu politiku vodite?!”, zapitao je Mehmeti.

Prema njegovom mišljenju takva politika ne pomaže Albancima u Preševu, Albancima na Kosovu niti Albancima u Makedoniji.

Reagujući na izjavu Edija Rame, koji je postavio pitanje - kako da se ukine granica sa Albanijom ako se Srbija tome protivi, Mehmeti je rekao da se Srbija svemu protivi, i nezavisnosti Kosova.

“Odustajemo i od nezavisnosti Kosova. Ispunimo im želju. Kako se stvari odvijaju, uopšte me ne bi čudilo ako bi premijer Albanije jednog dana zarad poboljšanja odnosa i jačanja  srpsko-albansko bratstva, ne daj Bože, predložio ukidanje priznanja Kosova”, zaključio je Mehmeti.

Izvor: Insajderi/Kosovoonline