Institucije požurile da izvode zaključke

Grupa za pravne i političke studije (GLPS) smatra ozbiljnim nalaze Instituta za sudsku medicinu u Lozani u vezi sa okolnostima smrti Astrita Deharija, bivšeg aktiviste pokreta Samoopredjeljenje.

GLPS smatra da je to što su kosovske institucije požurile da izvode zaključke koji su u potpunosti u suprotnosti sa nalazima Instituta za sudsku medicinu u Lozani, krajnje zabrinjavajuće i slučaj za dublju istragu ne samo okolnosti smrti Astrita Deharija, već i tužioca, policajaca i drugih državnih službenika Kosova koji su slučaj olako okarakterisali kao samoubistvo, prenosi Ekonomiaonline.

"Želimo da naglasimo da su nalazi Instituta za sudsku medicinu dokaz da je država Kosovo prekršila pravo Astrita Deharija na život tako što mu nije pružila minimalnu zaštitu dok je bio u pritvoru. Razlog njegovog pritvora - koji je povezan sa činjenicom da je bio aktivista političke stranke u opoziciji - još više povećava odgovornost države u odnosu na posljedice", ukazuje GLPS.

Takođe, neuspjeh organa tužilaštva i njihova žurba da kvalifikuju slučaj, ukazuju na krivičnu odgovornost i namjeru. Ništa više od istine potkrepljene forenzičkim dokazim nije bila potrebna javnosti i porodici Dehari, ali način na koji su postupali državni tužilac i druge državne jedinice pokazao je upravo suprotno, smatraju u GLSP.

"Zbog toga GLPS traži da se proširi opseg istrage ovog slučaja, uključujući sve državne službenike (uključujući tužioce, policijske i forenzičke stručnjake) koji su doprineli kvalifikaciji slučaja i zaključenju istrage koja danas nije podržana naučnim i forenzičkim dokazima. Samo dovođenje cijelog lanca koji je ovu situaciju doveo pred lice pravde može otkloniti posljedicu. Pozivi na istragu slučaja od strane stranih država ne bi trebalo da služe kao metoda za skidanje odgovornosti, već je vrijeme da se strani tužioci uz pomoć lokalnih tužilaca suoče sa zločinom koji se dogodio u ovom slučaju".

GLPS takođe smatra da bi nadležni sudovi na Kosovu trebalo da utvrde odgovornost Kosova u slučaju Dehari, pronalazeći državno tužilaštvo, pravosudni sistem i druga tela odgovornim za kršenje Deharijevih prava na život zagarantovanog članom 2 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Namjerna ili nenamjerna nepažnja izvršnih organa u vezi sa ovim slučajem, uključujući Ministarstvo pravde, takođe bi trebalo da bude izvedena pred lice pravde. Kosovo ne može dozvoliti da se slučajevi ubistva zaključe kao samoubistva, a to se može učiniti kroz organizovan državni tužilački sistem, smatraju u Grupi za pravne i političke studije.   

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia