Politički analitičar

Politički analitičari ističu da bi Kosovo trebalo da iskoristi trenutak za protivljenje dijalogu sa Srbijom, koji bi mogao da uključi pregovore o granicama i da bi buduća vlada Kosova mogla da, uprkos naporima Srbije, izbjegne raspravu o teritoriji Kosova, piše Zeri.

Politički analitičar Armend Muja rekao je da bi imenovanje njemačkog ambasadora za specijalnog predstavnika za dijalog između Kosova i Srbije Christiana Heldta moglo uticati na konačni sporazum.

Muja dalje ocjenjuje da to neće uključivati promjenu granica, s obzirom na političke promjene do kojih je nedavno došlo i zbog kojih je takav sporazum neprihvatljiv i dodaje da su novi učesnici u dijalogu presudni za pravac dogovora.

"Nakon promjene političke scene na Kosovu sporazum koji uključuje granice biće skoro nemoguć, jer neće postojati politički lider koji bi stavio potpis na takav dogovor", izjavio je on za list Zeri.

Pored oblikovanja političke scene i pristupa sledeće vlade, Muja ističe da u ovom trenutku ideja o korekciji granica nije podržana.

"Na međunarodnom nivou ideja za promjenu granica Kosova je prijedlog od koga se takođe je odustalo i trenutno nema podrške", naveo je politički analitičar.  

Kao rezultat toga, biće potrebno postići dogovor unutar trenutnih granica Kosova rekao je Muja i ocjenio da bilo koji postignuti sporazum neće uticati na granice Kosova.

Izvor: Zeri.info/Kosovo-online