Miljama daleko od dogovora

Srbija i Kosovo su u ovom trenutku miljama daleko od bilo kakvog rješenja i dogovora, izjavio je za Glas Amerike potpredsjednik Srpske liste Dalibor Jevtić. On je, poslije sastanaka u Vašingtonu, istakao da Amerika od Srpske liste očekuje da podrži procese koji će doprineti nastavku dijaloga Beograda i Prištine, ali da Srpska lista "ne juri" u vladu sa pobjednikom izbora na Kosovu Albinom Kurtijem.

Potpredsjednik Srpske liste Dalibor Jevtić sastao se u Vašingtonu sa direktorom službe State departmenta za Južnu i Centralnu Evropu Davidom Kostelancikom, predsjednikom Srpskog kokusa Stivom Stiversom, republikanskim senatorom Ronom Johnsonom i direktorom za Evropu u Savjetu za nacionalnu bezbednost Johnom Eratom.

Jevtić kaže da se u Vašingtonu razgovaralo o situaciji na Kosovu poslije održanih izbora i poziciji Srpske liste. Dodaje da je Erata obavjestio da Srpska lista ne juri da bude dio nove vlade.

"Niti je to naš prioritet u ovom trenutku, posebno ne u okolnostima, gdje potencijalni kandidat za premijera, gospodim Kurti ima takav odnos i stav prema Srpskoj listi, a to jeste generalni odnos prema srpskoj zajednici", objasnio je Jevtić.

Upitan šta Amerika očekuje od Srpske liste, njen potpredsjednik kaže da se očekuje da Lista podrži procese koji će doprineti podršci i nastavku dijaloga. Kako kaže, sagovornike je obavjestio da to jeste prioritet Srpske liste, ali sa druge strane i poštovanje prava srpskog naroda.

Govoreći o idejama razgraničenja ili teritorijalne korekcije, Jevtić kaže da američki zvaničnici nisu rekli da oni podržavaju ovaj ili onaj koncept.

"Oni podržavaju onaj koncept ili ono što može da bude tema ukoliko se Beograd i Priština dogovore, da se o određenoj temi može razgovarati. Da li je u pitanju tema razgraničenja ili druge teme, to sada nije definisano", rekao je Jevtić.

On nije mogao da objasni šta bi bio kompromis, a šta razgraničenje, jer kako kaže, o tome nikada nije konkretno razgovarano ni sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, niti sa nekim iz međunarodne zajednice.

"Dakle mi smo u ovom trenutku, ja bih rekao miljama i miljama daleko od bilo kakvog dogovora ili bilo kakvog rešenja i to je ono što jeste istina", napominje Jevtić.

Kada je u pitanju Aljbin Kurti, čije Samoopredeljenje je osvojilo najviše glasova na izborima, Jevtić kaže da Srpska lista nije bila u prilici da s njim razgovara, niti ima bilo kakav kontakt s Kurtijem.

"I njegov pristup je, rekao bih, pogrešan, pristup odnosa prema srpskoj zajednici. Vi možete da mislite o ovoj ili onoj partiji šta god hoćete, ali morate da poštujete da je Srpska lista osvojila više od 90 odsto glasova unutar srpske zajednice na posljednjim izborima. Sa druge strane, to ponašanje je slično ponašanju koje je imao Slobodan Milošević devedesetih - traženje podobnih Srba, nije dobar način rješavanja problema. Posebno ako se zna da ova politička opcija ima toliko veliku podršku u narodu", kazao je Jevtić.