PARLAMENTARNI IZBORI 2019.

Izborna kampanja za prijevremene izbore 6. oktobra zvanično će početi prekosutra, 25. septembra, a trajaće 10 dana. Na ovim izborima učestvovaće 25 političkih subjekata i izbornih koalicija.

Broj građana koji imaju pravo glasa na izborima 6. oktobra je 1.937.868. U vezi sa tim CIK je odlučio da broj glasačkih listića koji se štampaju iznosi 1.801.800. Imena preminulih koja su uklonjena sa spsikova nakon lokalnih izbora 2017. godine i broj birača koji su se odrekli kosovskog državljanstva je 46.917.

Glasanje putem pošte za građane Kosova koji žive u raznim evropskim zemljama počelo je19. septembra i trajaće do 5. oktobra.

Predsjednica CIK-a Valdete Daka je izjavila da je institucija koju vodi posvećena izborima u skladu sa evropskim standardima.

"U ime CIK-a, garantujem svim učesnicima ove izborne trke da CIK ostaje posvećen organizovanju izbora u skladu sa Ustavom i najvišim evropskim standardima. Samo slobodni, fer, demokratski izbori, bez pritiska su prihvatljivi za sve. Podstičem predstavnike političkih subjekata da poštuju Ustav, zakone na snazi i pravila CIK-a, jer ako se zajednički angažujemo imaćemo slobodne izbore", rekla je ona.

Američki ambasador na Kosovu Philip Kosnnet uputio je poruku kandidatima za poslanike parlamenta za prijevremene izbore 6. oktobra.

U objavi na Twitteru, Kosnnet je rekao da slobodni i fer izbori počinju sa kandidatima.

"Slobodni i pravedni izbori počinju sa vama. Pravda dolazi od kandidata koji poštuju izborna pravila i zakona", napisao je Kosnnet.

Kancelarija EU na Kosovu je izrazila spremnost da kroz posmatračku misiju prati izbore na Kosovu 6. oktobra i pozvala da čitav izborni proces protekne u najboljem redu.

Glavni posmatrač EU EOM Viola von Cramon-Taubadel, članica Evropskog parlamenta iz Njemačke, izjavila je da podržavaju transparentne izbore.

"Ovo je peta posmatračka misija EU za izbore na Kosovu od 2013. godine. Naša misija će pratiti izborni proces prije, tokom i nakon glasanja 6. oktobra i odražava posvećenost EU da podrži transparentne i sveobuhvatne izbore na Kosovu. Transparentnost i potpuna odgovornost svih strana uključenih u izbore mogla bi da poveća povjerenje javnosti u izborni proces. Pored toga, željela bih da ohrabrim ljude da iskoriste svoje pravo glasa", rekla je ona.

Grupa od 9 analitičara stigla je u Prištinu 7. septembra, a 18 dugoročnih posmatrača će biti razmješteni u 38 opština, prenose mediji. 36 kratkoročnih posmatrača, kao i delegacija članova Evropskog parlamenta i predstavnika država članica EU u Prištini, pridružiće se misiji neposredno prije dana izbora. Ukupno, oko 100 posmatrača iz država članica EU, kao i iz Norveške i Švicarske, pratiće proces glasanja i prebrojavanja glasova.

Institucije koje su potpisale memorandum o saradnji u izbornom procesu (KQZ, PZAP, PSh, PK i KGjK) izrazile su spremnost za ove izbore.

Nacionalni izborni koordinator u državnom tužilaštvu Laura Pula izjavila je da je institucija državnog tužioca već imenovala regionalne koordinatore i da će angažovati značajan broj tužilaca koji će pratiti čitav proces izbora.

U saopštenju se navodi da je podizanje svijesti o sprečavanju eventualnih manipulacija na izborima više nego važna, jer u slučajevima kada se mogu podneti optužbe za zloupotrebu glasova, policija i državno tužilaštvo će odmah djelovati.

Pored toga, učesnici su se složili da pozovu sve nevladine organizacije, civilno društvo i medije da blisko sarađuju sa gore pomenutim institucijama, prije, tokom i nakon izbornog procesa.

Sa druge strane, organizacija "Demokratija na djelu" će na ovim izborima imati 2.500 posmatrača.

Izvršna direktorka organizacije FOL, Mexhide Demolli-Nimani, koja deluje u okviru "Demokratije na djelu", rekla je da će na izborima 6. oktobra biti 2.500 posmatrača.

"Na terenu će biti više od 2.500 posmatrača, imamo dugoročne posmatrače koji prate izbornu kampanju. Mi smo u završnoj fazi pripreme, vjerujem da ćemo imati finansijske mogućnosti da sve realizujemo po predviđenom planu. Demokratija na djelu će biti na svim biračkim mjestima, takođe će biti mobilnih timova, na cijeloj teritoriji Kosova. O mogućim neregularnostima obavještavaće posmatrači na terenu, u Prištini će biti Call centar, gdje će više od 100 volontera kontaktirati sa svim posmatračima na terenu. Demokratija na djelu pored praćenja izbora i izborne kampanje će takođe pratiti edukaciju birača, i pokušati da podstakne birače da dođu na izbore, imaćemo neku vrstu edukacije birača, informisaćemo građane gdje treba da glasaju 6. oktobra", rekla je ona.