Zadržaće važnu ulogu i poslije izbora

Predsjednik Hashim Thaçi imaće samo ceremonijalnu ulogu u dijalogu sa Srbijom ukoliko kandidatkinja za premijera Demokratskog Saveza Kosova, Vjosa Osmani, dođe na vlast, prenosi Zëri.

Međutim, politikolog iz Prištine Shkodran Ramadani tvrdi da će Thaçi zadržati važnu ulogu i poslije izbora.

Osmani je poručila da će kao buduća premijerka proces dijaloga voditi sa svojim timom na transparentan način i u bliskoj saradnji sa parlamentarnim strankama, a da je pitanje korekcije granica "crvena linija“ u procesu budućeg dijaloga Beograda i Prištine. Ona nije propustila da naglasi i da će buduća uloga predsjednika Hashima Thaçija, u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, biti isključivo ceremonijalna.

Politikolog iz Prištine Shkodran Ramadani je drugačijeg mišljenja i poručuje da Thaçi ima svu nadležnost da vodi spoljnu politiku.

"Ustavom Kosova, predsjednik je šef spoljne politike i na osnovu toga on rukovođenjem dijaloga štiti svoj identitet. Pored ustavnih ovlašćenja koje ima predsjednik, trebalo bi da se osvrnemo i na političku težinu njegove uloge, jer znamo da je snažno povezan sa međunarodnim diplomatskim krugovima u glavnim centrima, počev od Amerike, Brisela, Berlina i Pariza”, rekao je Ramadani za Lajmi net.

Ramadani je istakao da niko ne može poreći činjenicu da je predsjednik Hashim Thaçi već dugo vremena uključen u pregovarački proces.

"Ne znam kako će neko, poput Vjose Osmani, da udalji Thaçija od prava na liderstvo u vođenju dijaloga. Ova izjava se više odnosi na predizbornu kampanju, zato Osmani to govori. Sporazum možda ne može biti potpisan bez odobrenja Skupštine, međutim, Thaçijeva uloga u nastavku dijaloga i dalje će biti presudna“, pojasnio je Ramadani.

List podsjeća, da je krajem novembra prošle godine dijalog između Beograda i Prištine je prekinut zbog nametanja takse od 100 odsto  na srpsku robu.

Izvor: Kosovo Online