Odlazeći ministar ekonomskog razvoja

Ministarstvo ekonomskog razvoja Kosova dobilo je informacije da je Srbija napredovala u procesu registracije energetske kompanije, koja će sjever Kosova snabdjevati strujom, kao i da će građani opština Sjeverna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, nakon sertifikacije te kompanije, početi da plaćuju utrošenu električnu energiju, rekao je jučer odlazeći ministar ekonomskog razvoja Valdrin Luka, piše Gazetaexpress.

"Nakon više od 20 godina lošeg poslovanja zbog neplaćanja struje, imamo dobre vijesti i nadamo se da će uskoro za nekoliko mjeseci kompanija biti sertifikovana na sjeveru i da će građani sjevera Kosova početi da plaćaju struju", rekao je Luka.

On je kazao da ukupan račun za električnu energiju četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova iznosi oko 12 miliona eura godišnje.

Prema njegovim riječima, građani sjevera Kosova počeće da plaćaju i energiju KEDS i svim ostalim proizvođačima, tako da postaju dio kosovskog elektroenergetskog sistema i to bi, kako kaže, "bio drugi najveći uspjeh na Kosovu".

Luka je istakao da će 14. aprila sljedeće godine Kosovo početi da "kontroliše svoje energetske granice tamo gdje će postati nezavisni blok", kao i da se Sjever Kosova snabdjeva međunarodnim prenosom.

"Prvi pozitivan potez bio je prije nekoliko mjeseci, kada je evropska organizacija za prenos odobrila i glasala za zahtjev, kako bi Kosovo bilo priznato kao nezavisni energetski blok za kontrolu energetskih granica, a to stupa na snagu 14. aprila sljedeće godine. Kosovo će od tada moći da vrši svoj uvoz i izvoz, dok je do sada Srbija morala da daje dozvolu za uvoz ili izvoz struje", rekao je Luka.

Prvobitni razlog blokade registracije srpske kompanije na sjeveru Kosova bila je upotreba termina "Kosovo i Metohija". 

Izvor: Kosovo Online