Direktor Foruma za međuetničke odnose

Direktor Foruma za međuetničke odnose Dušan Janjić smatra da je dobro što će izaći više listi Srba na izborima 6. oktobra i da će to povećati izlaznost i dati šansu da se osvoji svih 10 poslaničkih mjesta, a da je blagi favorit na albanskoj političkoj sceni Demokratski savez Kosova uz ocjenu da bi ti izbori mogli označiti i „politički kraj Hashima Thaçija“.

Janjić je za Kosovo Online rekao da u principu nema ništa protiv više listi, ali da je problem da se to ne pretvori u međusrpski politički i drugi obračun.

Kako kaže sigurno je da je Srpska lista u prednosti s obzirom na infrastrukturu, učešće u vlasti, ali je ocjenio i da te alternativne ili direktno opozicione liste imaju svoje birače.

"Mislim da to neće rezultirati loše", kazao je Janjić i naglasio da vjeruje da će Srbi sada imati 10 poslaničkih mjesta, da će to podići izlaznost te nije isključio mogućnost da i te manje stranke osvoje neko poslaničko mjesto „jer je očigledno da su prednosti oslonca Srpske lista na Beograd ogromne“.

Međutim, dodaje, nada se da će i te liste i eventualni poslanici koje budu imali biti korektiv djelovanja Srpske liste, „ne rušenja jedni drugih nego korekcija politika radi postizanja konsenzusa oko interesa Srba“.

Kaže i da bi oni „bili na klupi za rezerve“ o čemu Srpska lista mora da razmišlja i da to „ne smatra izdajništvom“ nego konkurencijom.

Mislim da je to sve dobro i da će više Srba izaći na izbore i mogli bi da osvoje deset mjesta, a bilo bi dobro i da djeluju kao jedinstveni odbor u parlamentu.

„Što se albanske političke scene tiče ona je difuzna kao i u Srbiji, ali ne čak ni toliko jer u Srbiji se barem zna ko je prvi“ ukazao je Janjić i dodao da je u Prištini borba i za prvo mjesto.

Ocjenjuje da „nekakvu prednost“ ima LDK te smatra da će je i sačuvati i da treba očekivati povratak te stranke u vladu i na vlast.

 „Ne isključujem i da imaju premijerku što je dobro za Kosovo, da imaju prvu ženu premijera i plus ona nije iz ratnog okruženja, što je dobro za Srbe i za Srbiju“ kazao je on.

„Drugo, mislim da je ovo politički kraj Hashima Thaçija jer njegova stranka neće imati dominaciju, moraće da pravi kompromise, a to onda znači da će morati i o tome da se priča u tim kompromisima. Na kraju se izbori završe podjelom moći i pozicija u političkoj vlasti, a nema ih mnogo. Predsjednik, premijer i predsjednik Skupštine“ zaključio je Janjić.