Zamjenik premijera u odlazećoj vladi

Zamjenik premijera u odlazećoj vladi i potpredsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) Enver Hoxhaj rekao je da ima informacije da bi još deset zemalja moglo da povuče priznanje, preneo je portal Koha.net.

"Imam pouzdane informacije i u diplomatskim odnosima je to ozbiljno pitanje. Koristili smo dijalog da bismo dobili priznanje“,rekao je Hoxhaj u emisiji Rubikon na KTV televiziji.

Hoxhaj je napomenuo da mu je "jedna država u regionu rekla da Srbija priprema kampanju za povlačenje priznanja", a spomenuo je i "sredstva koja će se koristiti za povlačenje priznanja“.

Hoxhaj je rekao da za njega povlačenje priznanja "nije nova situacija".

"Postoji 13 zemalja koje su povukle priznanje. Jednom moramo shvatiti karakter naše državnosti. Da smo član UN, priznanje bi bilo univerzalno. U ovoj situaciji kada zemlja prizna Kosovo, moraju se uspostaviti diplomatski odnosi. Postoje neke istine koje su bolne", rekao je on i dodao da je moglo da se spriječi povlačenje priznanja.

Kosovu je potrebna spoljna politika, rekao je Hoxhaj, koja ima "operativni plan i strateško razmišljanje".

Hoxhaj je u emisiji naglasio da Kosovo "mora da koordinira aktivnosti sa partnerima kako bi obnovili priznanje i da traže od Srbije da zaustavi kampanju o povlačenju priznanja".

"Možemo razgovarati o korekciji granica, ali daleko smo od istine, jer s tim nema nikakve veze", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online