Sastanak Savjeta EU ministra u Helsinkiju

Behgjet Pacolli rekao je da je sastanak u Helsinkiju prilika da Kosovo bude među prijateljima i da bude tretirano ravnopravno sa drugim zemljama u Evropi.

"Ovo je odlična situacija da se bude među prijateljima i da nas tretiraju ravnopravno kao sve zemlje u Evropi", istakao je šef diplomatije Kosova.

Behgjet Pacolli je, dolazeći na neformalni sastanak Savjeta EU i partnera sa Zapadnog Balkana, koji se održava u Helsinkiju, poručio da sa sobom donosi "puno pozdrava iz najmlađe zemlje u Evropi".

"Srećni smo što smo ovdje u prelijepoj Finskoj, zemlji koja mnogo znači za Kosovo, jer Kosovo je svoju nezavisnost proglasilo oslanjajući se na Ahtisaarijevu deklaraciju", izjavio je Pacolli.

On je dodao da je plan finskog diplomate i specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martyja Ahtisaarija suština sadašnjeg Ustava Kosova.

Odlazeća šefica EU diplomatije Ferderica Mogerini prvi put je zvanično pored ministara zemlja kandidata za članstvo u EU pozvala i predstavnika Kosova da prisustvuje neformalnom sastanku Savjeta EU ministra, na kome se danas razgovara o regionalnoj saradnji.