Izbori zakazani za 6. oktobar

Opozicioni Demokratski savez Kosova kandidirao je Vjosu Osmani kao prvu ženu za funkciju premijera Kosova.

Izborna kampanja uoči prijevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu počeće 25. septembra, rekli su u Centralnoj izbornoj komisiji, prenela je Koha.

Datum početka kampanje određen je nakon što je predsjednik Kosova Hashim Thaçi odlučio da izbori budu održani 6. oktobra.

Kosovo je u međuvremenu dobilo prvu kandidatkinju za funkciju premijera, pošto je Glavni odbor najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova jednoglasno podržao prijedlog Predsjedništva te stranke da Vjosa Osmani bude kandidat za predsjednika vlade na predstojećim parlamentarnim izborima.

Kako je prenela Koha, njen protivkandidat u stranci bio je gradonačelnik Gnjilana Lutfi Haziri, koji je izabran za šefa stranačke kampanje.

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je u prijedlogu da Vjosa Osmani bude kandidat za premijera napisao da je ona "žena, mlada majka, posvećena porodici i zemlji, koja ima hrabrost da se suoči sa burnim posljedicama lošeg upravljanja u prethodnom periodu te da stoga zaslužuje široku i bezuslovnu građansku podršku".

Kandidati i Veseli, Haradinaj i Limaj

Prije Vjose Osmani, kandidature za mjesto premijera Kosova objavili su i Kadri Veseli, Ramush Haradinaj i Fatmir Limaj.

Veseli, koji je do raspisivanja izbora bio predsjednik Skupštine Kosova, kandidaturu je objavio ispred  Demokratske partije Kosova, na čijem je čelu, a koja je do raspuštanja Skupštine bila dio vladajuće koalicije.

Haradinaj je kandidat predizborne koalicije njegove Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Kosova, dok je Limaj kandidat predizborne koalicije Alijanse novo Kosovo Behgjeta Pacollija i njegove Socijaldemokratske inicijative.

Koha podsjeća da je do prijevremenih izbora došlo nakon neopozive ostavke Haradinaja na premijersku poziciju i odbijanja vladajuće koalicije da predloži novog mandatara za formiranje vlade.

Izbori su, dodaje se, i posljedica činjenice da je koalicija izgubila većinu u parlamentu prije više od godinu dana.