Do kraja nedjelje

Moguće je da će Kosovo ukloniti zabranu na uvoz meda i krompira iz Sjeverne Makedonije do kraja nedjelje, saopštio je ministar trgovine na konferenciji za štampu nakon sastanka sa sjevernomakedonskim ministrom ekonomije Kreshnikom Bekteshijem.

"Mi smo se dogovorili da pošaljemo našoj Agenciji dodatne garancije, Republika Kosovo nema  takvu obavezu prema drugim zemljama CEFTA-e. Veterinarska agencija će do petka obezbjediti da makedonska agencija za veterinarstvo dobije aktivni program nadgledanja proizvodnje, u ovom slučaju ribe za mrest, koju Kosovo izvozi u Sjevernu Makedoniju. Naš cilj je da olakšamo Makedoniji da taj proizvod plasira zemljama u kojima Sjeverna Makedonija pokušava da ga plasira", rekao je Shala, prenosi Gazeta Express.

Podsjećamo, prošle nedjelje je Kosovo uvelo zabranu na uvoz prirodnog meda i krompira iz Sjeverne Makedonije kao odgovor na odluku skopskog ministarstva da zabrani uvoz riba za mrest sa Kosova, za koje tvrde da na Kosovu ne prolaze potrebne zdravstvene provjere.

Tim povodom je danas u Prištini boravio sjevernomakedonski ministar ekonomije, Kreshnik Bekteshi sa kojim je Shala dogovorio mjere za ukidanje obostranih barijera.

"Sjeverna Makedonija je uvela ovu mjeru svim zemljama koje ne sprovode aktivnu kontrolu proizvodnje ribljih proizvoda. Od prošle godine smo kao vlada obavjestili relevantne institucije poput Kosova, Albanije, Srbije i Bosne i Hercegovine o ovom programu čija je svrha izvoz naših proizvoda u EU", rekao je Bekteshi.

Kako je ranije objasnio ministar poljoprivrede Sjeverne Makedonije, Trajan Dimkovski, Sjeverna Makedonija ima za cilj da dobije licencu za izvoz sveže ribe na evropsko tržište zbog čega su podigli standarde u ovoj industriji.

Izvor KoSSev/Gazeta Express