Kritika i stručnjaka za ustavno pravo

Sve odluke koje su donosili ministri u proteklih mjesec dana od kada je predsjednik Alijanse za budućnost Kosova, Ramush Haradinaj, podneo neopozivu ostavku su neustavne, pa i ona o uvođenju recipročnih mjera prema Sjevernoj Makedoniji, piše prištinski Zëri.

Haradinaj je neopozivu ostavku na premijersku funkciju podneo 19. jula, a Zëri piše da svi njegovi postupci koji su uslijedili nakon toga se smatraju "neustavnim i nemoralnim".

Uprkos neopozivoj ostavci, piše list, Haradinaj i njegovi ministri nastavili su da donose odluke o raznim pitanjima, koje su kritikovali i stručnjaci za ustavno pravo.

Podsjeća se da se Haradinaj, nakon neopozive ostavke, pojavio u svom kabinetu 26. jula na šta, prema tumačenju pravnih stručnjaka nije imao nikakvo pravo, dok su njegovi ministri donosili odluke bez sprovedenih procedura.

Tako je, na primjer, Ministarstvo pravde 23. jula objavilo konkurs za izbor novih javnih bilježnika, a dva dana kasnije Ministarstvo prosvjete objavilo je konkurs za novo zapošljavanje.

Ministar trgovine Endrit Shala je 16. avgusta samoinicijativno odlučio da uvede mjere prema Sjevernoj Makedoniji o zabranivši "uvoz" određenih proizvoda iz te zemlje.

- Sve akcije koje je u proteklih mjesec dana preduzela "Haradinajeva vlada" i ova ministarstva smatraju se suprotnim ustavu - piše Zëri i podsjeća da je, prema Ustavu Kosova, ostavkom Haradinaja vlada pala i ne može da se ponaša da je u mandatu dok ne bude izabrana nova vlada.