Tokom gostovanja na T7

Premijer u ostavci, Ramush Haradinaj, tokom gostovanja na T7, rekao je da je poslanik Samoopredjeljenja, Rexhep Selimi, ispitan od strane Specijalnog tužilaštva za ratne zločine OVK. I dok za sebe kaže da se branio ćutanjem, za Selimija je premijer u ostavci, pred kamerama rekao da je on sa druge strane, "pjevao". I ne samo za njega.

Osim Selimija, pred specijalnim tužiocem "pjevao je" i bivši komandant OVK i bivši poslanik u skupštini, Rustem Mustafa, dodaje.

"Rexhep Seljimi pevao je pred tužilaštvom, kao i Rustem Mustafa. Nema tu ničeg lošeg".

Na pitanje novinara T7 "šta mislite pod pjevanjem", Haradinaj je poručio da to kaže u smislu da je poslanik Samoopredjeljenja razgovarao sa specijalnim tužiocima, dok za sebe kaže, da se branio ćutanjem.

"Za razliku od njih ja sam načinio drugi izbor, branio sam se ćutanjem".


Selimi: Ćute samo oni koji su krivi

Premijer Ramush Haradinaj, sredinom jula podneo je ostavku na sjednici vlade, zbog toga što je, kako je sam potvrdio, dobio poziv za saslušanje u Hagu u svojstvu osumnjičenog. Kako je tada rekao, podnošenjem ostavke želi da "odvoji funkciju premijera od Ramusha Haradinaja". Tokom ispitivanja branio se ćutanjem.

Podsjetimo, poslanik Samoopredjeljenja, Rexhep Selimi, nedavno je u gostovanju na istoj televiziji kritikovao odluku premijera da podnese ostavku zbog poziva Specijalnog suda.

Selimi je tada poručio da je bilo mnogo više drugih razloga zbog kojih je Haradinaj trebalo da da ostavku i osudio njegovu odluku da se brani ćutanjem.

"OVK se ne štiti ćutanjem, ćute samo oni koji su krivi", rekao je Selimi, preneli su kosovski mediji.



Sa druge strane, u javnosti je poznata informacija da je bivši komandant "Operativne zone OVK" u Labu i bivši poslanik Skupštine Kosova, Rustem Mustafa ispitan od strane Specijalnog tužilaštva. Kako je sam potvrdio, još sredinom januara mjeseca ispitan je u svojstvu "osumnjičenog svjedoka".

Sljedećeg mjeseca, ovaj ratni zločinac osuđen još 2013. zbog nezakonitog zadržavanja, pritvaranja i maltretiranja Albanaca tokom rata na Kosovu, kako je tada pisala Prishtina Insight, imenovan je za savjetnika predsjednika Kosova.

Thaçi je Mustafu februara 2018. godine odlikovao jubilarnom predsjedničkom medaljom za "cjenjeni doprinos slobodi i nezavisnosti", dok mu je Haradinaj dodjelio "Gjergj Kastriot Skenderbeg" medalju, "izražavajući najviše poštovanje za njegov način života u službi svojoj domovini i slobodi".

Rustem Mustafa je u izvještaju njemačke savezne obaveštajne službe koji je decembra 2008. objavio Wikileaks bio naznačen kao osoba koja je kontrolisala region Laba i kao jedan od najuticajnijih komandanta UÇK-a.

"Mustafa u švercu droge usko sarađuje sa Haradinajem. Za Mustafu radi klan Suma", dodaje se u izvještaju.


Izvor KoSSev/Gazeta Express