Prilika da usavrše svoje vještine

U Kosovu Polju je svečano otvoren WiSci kamp (Žene u nauci), gdje će 120 djevojaka sa Kosova, SAD-a, Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije imati priliku da usavrše svoje vještine u nauci, tehnologiji, inženjerstvu, matematici i umjetnosti.

Kamp za žene u nauci organizuje se po prvi put na Kosovu, dok se u svijetu kampovi ovakve vrste održavaju svake godine. Na njemu učestvuju djevojke od 15 do 18 godina, koje imaju afinitete ka drušvenim i prirodnim naukama. Organizatori su napravili selekciju, a domaćin kampa je AAB koledž.

"Zadovoljstvo nam je da su ovdje prisutni predstavnici poznatih kompanija Intel, Microsoft, predstavnici raznih fondacija Ujedinjenih nacija i ambasada. Djevojke iz cijelog svijeta konkurišu za ovaj kamp, koji im pruža mogućnosti da uče matematiku, inženjerstvo, tehnologiju, a u okviru kampa imaju priliku da se upoznaju sa ženskim ekonomskim osnaživanjem, saradnjom i komunikacijom. Cilj je da djevojke sarađuju u raznim tehnološkim oblastima, društvenim naukama, da rade na interkulturalnoj i međuetničkoj saradnji i sklapanju novih prijateljstava", kaže prorektor za saradnju i međunarodne odnose Venera Luni.

"Pozvali smo djevojke sa Kosova, iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore, kao i djevojke iz SAD-a da učestvuju u dvonedjeljnim aktivnostima. U pitanju su nauka, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost, dizajn, matematika i ovo je divna prilika da se djevojke sretnu sa nečim novim, što možda nisu imale priliku da vide u školi. Kamp podržavaju mnoge kompanije i organizacije i one su zainteresovane da nas podrže i u budućnosti.

"Nadam se da će djevojke tokom kampa usavršiti znanje zahvaljujući najboljim mentorima", ističe direktor "Milenijum korporacije" na Kosovu Sara Olmstid.

Svrha postojanja ovakvih kampova je da mlade žene unaprijede svoj naučni rad i budu podstaknute da nastave bavljenje naučnim radom.

"Kamp je jedinstvena prilika da steknemo znanje na mnogim poljima. Predavanja su svakodnevna,  imamo lekcije od NASE, INTELA, tako da je dosta intenzivno i vjerovatno ćemo uspjeti da naučimo sve ono što nam je potrebno", kaže Jovana Pavlović, matematička gimnazija Beograd.

"Meni puno znači ovo internacionalno iskustvo, pogotovo što upoznajemo mnogo djevojčica iz regiona, ali i iz Amerike, koje ne bismo imali priliku da upoznamo", kaže Anđela Aćić, Računarska gimnazija Beograd.

"Došla sam u kamp kako bih spoznala šta zapravo želim da studiram. Volim nauku, ali ne znam za koji smjer da se opredjelim, zato sam došla ovdje da pronađem ono što me zaista zanima. Naši savjetnici su veoma dobri insktruktori i očekujem da će nam pomoći u našem izboru", kaže Viola iz Preševa, drugi razred srednje škole.

Ni predavači ne kriju oduševljenje što će raditi sa djevojkama iz različitih zemalja.

"Savjetnik sam u kampu. Ovdje se nalaze djevojke iz raznih zemalja. Moja oblast je polna ravnopravnost i učešće žena u nauci", ističe Chaklin iz Los Anđelesa, tehnološke nauke.

"Naš cilj je da pomognemo djevojkama  da unaprijede svoj naučni rad i podstasknemo ih da nastave da se bave naukom. Smatram da bi djevojke i žene trebalo da budu zastupljenije i da bi one mnogo više mogle da doprinesu razvoju okruženja u kome živimo", ističe Dilia Washington, inženjerstvo i savjetnik kampa "Žene u nauci" (Wi-Sci).

Kamp “Žene u nauci“ traje do  28. avgusta. Organizatori ovog kampa su Odjeljenje za obnovljivu energiju pri State department, Ujedinjene nacije, organizacija Girls Up, Fondacija Milenijumski izazovi na Kosovu, Američka privredna komora na Kosovu i mnogi drugi.

Evica Kovačević, RTK2