Svjedočio o istini oslobodilačkog rata OVK

Novinar Nuhi Bytyçi dobio je poziv Kancelarije specijalnog tužioca da svjedoči o ratu OVK.

Bytyçi je u saopštenju za medije izneo da su njegovi odgovori bili od interesa Tužilaštvu i da su svjedočili o istini oslobodilačkog rata OVK kao i o žrtvama boraca za slobodu i podršci koju je civilnom stanovništvu pružila OVK, izvještava Koha, prenosi portal "Kossev".

U nastavku prenosimo čitavo saopštenje:

Nakon formalnog pisanog zahtjeva koji mi je proslijedila Kancelarija specijalnog tužilaštva i Specijalizovano vijeće, izneo sam dokaze o mom novinarskom radu tokom ratnog perioda OVK.

Želim da obavjestim javnost da su svi moji odgovori koji su bili od interesa Tužilaštvu, bili u službi istine oslobodilačkog rata OVK, da su potvrdili žrtvu boraca za slobodu i podršku koju su pružali civilnom stanovništvu.

Moj rad kao novinara i vođe tima Albanske televizije u ratnoj zoni, koji je bio predstavljen na brojnim svjetskim televizijama, je najbolji dokaz naše čiste posvećenosti, fer i plemenite orijentacije rata Oslobodilačke vojske Kosova.

Imajući u vidu ovu profesionalnu i nacionalnu posvećenost u službi slobode moje domovine, bilo mi je lako, da čak i pred Specijalnim vijećem i Kancelarijom specijalnog tužioca, dokažem istinu u odbranu naših oslobodilačkih aktivnosti.

Kao što sam iznosio u prethodnim izjavama, ponosan sam činjenicom da sam bio aktivan dio oslobodilačkog rata između 1998. i 1999. i spreman sam da svjedočim u bilo kom trenutku o istini univerzalne žrtve za slobodu i nezavisnost.

Oslobodilački rat tokom 1998. i 1999. simbolizuje uzvišenu žrtvu i preživljavanje naroda Kosova i to je bio odlučujući rat koji je omogućio oslobođenje i nezavisnost Kosova.