Nakon odluke Ustavnog suda

Demokratski savez Kosova, nakon odluke Ustavnog suda o neustavnosti tima za dijalog, zahtjeva hitnu ostavku državnog tima i Vlade Kosova.

Lider Parlamentarne grupe LDK Avdullah Hoti procjenjuje da je na osnovu odluke Suda jasno da je zakon o dijalogu neustavan.

"Ovo je stav LDK od prvog dana kada je Kosovu naneta šteta neustavnim pogodbama koalicije PAN. Greška je napravljena i nacrtom rezolucije koja je usvojena u Vladi, kada je ulogu u dijalogu preuzeo predsjednik”, rekao je Hoti.

On je rekao da pregovarački tim i Vlada moraju da podnesu ostavke i da  treba da se raspišu novi izbori.

Poslanica Vjosa Osmani rekla je da je ovom odlukom Ustavnog suda pojašnjeno da ovlašćenja Vlade za sprovođenje spoljne politike podrazumevaju odgovornost države. Poslanik Driton Selmanaj rekao je da nastavak mandata ove vlade šteti svakog dana zemlji.

 Prema ocjeni LDK, dijalog treba da vodi samo legitimna vlada.

S druge strane, kopredsjedavajući tima Kosova u dijalogu s Srbijom Shpend Ahmeti saopštio je da se povlači s tog mjesta, poslije stava ustavnog suda da je formiranje te delegacije neustavno i nezakonito, javlja "Koha".

Poslanik Skupštine Kosova Ilir Deda reagovao je na stav ustavnog suda ocjenom da je nakon skoro dvije godine razjašnjeno da ne može biti "dijaloga predsjednika" (Aleksandra Vučića i Hashima Thaçija) i da je "danas uloga Hashima Thaçija u dijalogu sa Srbijom završena".

"Odluka ustavnog suda koja podriva državnu delegaciju za dijalog sa Srbijom izuzetno je važna — pojašnjava ko ima mandat da vodi dijalog sa Srbijom. Samo vlada i premijer", objavio je Deda na Facebooku.