Thaçi poziva na jedinstvo

Kopredsjedavajući Shpend Ahmeti nije član Vlade Kosova, koja je nadležna za predstavljanje u vanjskoj politici.

Tim Kosova, na čelu sa Shpendom Ahmetijem, za pregovore sa Srbijom, prema ocjeni Ustavnog suda Kosova, neustavan je, prenosi RTK 2.
Ustavni sud je zaključio kako je predstavljanje u sferi vanjske politike u nadležnosti Vlade Kosova, a Ahmeti, kako se ističe, nije član Vlade.
Ustavni sud je proglasio neustavnim i neke od odredbi Zakona o ovlaštenjima, obavezama i odgovornostima pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom.
Zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu je podnijelo tridesetak Zastupnika u Skupštini Kosova.
Sud je utvrdio kako delegacija "osnovana osporenim zakonom nije predviđena Ustavom" i nije predviđena "unutar oblika vladavine i podjele vlasti" i kako se ta delegacija ne može uključiti u strukturu podjele vlasti.
Sud je, također, zaključio da se nadležnost za postizanje međunarodnih sporazuma ne može prenositi sa ustavnih institucija na "poseban mehanizam", kao što je predviđeno osporenim zakonom.
Nakon objave suda, Ahmeti je saopćio kako se povlači sa mjesta kopredsjedavajućeg tima u dijalogu sa Srbijom.
Predsjednik Kosova Hashim Thaci je nakon odluke Ustavnog suda pozvao na političko jedinstvo u dijalogu sa Srbijom, javlja Koha.net.
On je na društvenoj mreži Facebook objavio kako se, "u skladu s Ustavom i političkom voljom, lideri institucija, politički lideri svih subjekata, trebaju ujediniti u procesu dijaloga kako bi postigli mirovni sporazum", koji "otvara perspektivu integracije Kosova i okončava izolaciju i stagnaciju".
"Kosovo, nezavisna i integrirana zemlja u Evropskoj uniji, NATO-u i Ujedinjenim narodima, u miru i dobrosusjedskim odnosima, naša je dužnost prema novim generacijama, koje ne bi trebale rasti s međuetničkom mržnjom i s mnogo toga što smo imali", naveo je predsjednik Kosova.

'Nema dijaloga predsjednika'

Zastupnik u Skupštini Kosova Ilir Deda reagirao je na stav Ustavnog suda ocjenom kako je nakon skoro dvije godine razjašnjeno da ne može biti "dijaloga predsjednika" (Srbije Aleksandra Vučića i Kosova Hashima Thacija) i kako je "danas uloga Thacija u dijalogu sa Srbijom završena".
"Odluka Ustavnog suda koja podriva državnu delegaciju za dijalog sa Srbijom donosi izuzetno važnu odluku - pojašnjava ko ima mandat da vodi dijalog sa Srbijom. Samo Vlada i premijer", objavio je Deda na Facebooku.
Opozicioni Demokratski savez Kosova, koji je pokrenuo inicijativu za ispitivanje ustavnosti formiranja delegacije za pregovore sa Srbijom, ocijenio je kako poslije odluke Ustavnog suda Vlada i delegacija Kosova moraju odmah podnijeti ostavku.