Odlazeći britanski ambasador

Britanski ambasador na Kosovu Ruairí O'Connell izjavio je da tokom svog mandata stavovi o dešavanjima na Kosovu nisu bili njegovi lični, već Velike Britanije.

Takve stavove će, rekao je Ruairí O'Connell, u budućnosti, imati i novi ambasador, prenosi Klan Kosova.
"Kosovo će uvijek imati posebno mjesto u mom srcu”, rekao je on i dodao:
"Stav britanske ambasade nije bio moj, već stav britanske vlade i tako će se nastaviti. Odnosi između nas ne zavise od jedne osobe, već od društava koja ulažu u ovaj odnos. Veoma je važno da se ambasade i ambasadori, ne smatraju onakvim kakvim se smatraju na Kosovu. Veoma je važno da je Kosovo nezavisno i da se osjeća potpuno suvereno. Ambasadori ne bi trebalo da budu prva odgovornost društva".
O'Connell  je za Klan Kosova govorio detaljnije o britanskoj kampanji “British Talks” u čast 20. godišnjice od ulaska NATO snaga na Kosovo, gdje su strani novinari pozvani da razgovaraju o slobodi štampe.
"Sloboda medija je veoma važna. Ubistva, otmice, mnogi izazovi. Britanski ministar spoljnih poslova odlučio je da održi kampanju za slobodu štampe. Situacija na Kosovu nije najgora na svijetu, ali ni najpovoljnija. Ima mnogo novinara koji su napadnuti. Ne smijemo tolerisati praksu u kojoj se novinari napadaju samo zato što obavljaju svoj posao”.
“British Talks” održaće se večeras u Kino Armata. Posetioci će moći da postavljaju pitanja učesnicima.