Na osnovu podataka iz ekspertize i drugih dokaza

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je danas da je na osnovu podataka iz ekspertize i drugih dokaza dobijenih tokom istrage, zaključeno da je fotografija koju je predstavila poslanica vladajuće PDK na Kosovu Flora Brovina, uz tvrdnju da dokazuje silovanje žene od strane srpskih vojnika tokom rata na Kosovu - lažna.

Kako je navedeno fotografija je "skinuta" sa interneta i da nema nikakve veze sa seksualnim nasiljem tokom rata na Kosovu.

Specijalno tužilaštvo pokrenulo je istragu nakon što je poslanica Brovina javno, u Skupštini Kosova, pokazala fotografiju tvrdeći da se na njoj nalazi Albanka koju siluju pripadnici srpske vojske tokom rata na Kosovu, prenosi "Koha".

U saopštenju za javnost navodi se da je fotografija poslata na ekspertizu u Kosovsku agenciju za sudsku medicinu, koja je utvrdila da nema podataka o porijeklu fotografije niti naznaka o tome gdje je štampana, kao i da je fotografija upoređena sa drugom fotografijom sa interneta i da ustanovljeno je da je isti događaj predstavljen na obema.

Brovina je javnost šokirala fotografijom i tvrdnjama koje je iznela, govoreći da je riječ o seksualnom nasilju. Iako je vrlo brzo otkriveno da je fotografija lažna, ona je išla toliko daleko da je rekla da ima pristanak žrtve da je objavi, da je riječ o ženi koja dana ima oko 50 godina, i da je preživjela ovaj užasan zločin.
 
Nema ko se nije ogradio od njenih postupaka, ujedno je optužujući da manipuliše stvarnim žrtvama.