Prijevremeni izbori prije oktobra ove godine

Demokratski savez Kosova i Samoopredjeljenje su usaglasili stavove oko rušenja Haradinajeve vlade ali se nisu složili oko izbornog procesa i buduće Vlade, izjavio je politikolog Ramush Tahiri i dodao da ne očekuje prijevremene izbore prije oktobra ove godine. S druge strane, analitičar Živorad Lazić tvrdi da su izbori neizbježni, jer kako kaže, aktuelna Vlada nije ispunila očekivanja građana.

Predsjednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa rekao je da su sa pokretom "Samoopredjeljenje" odlučili da pokrenu izglasavanje nepovjerenja Vladi Ramudha Haradinaja, jer je, kako kaže, "izgubio legitimitet" i suočava se sa nizom skandala. Politikolog Ramudh Tahiri nije ubjeđen u najave opozicije o obaranju vlade.

"Inicijativa ne ide u Skupštinu bez prikupljenog 61 glasa, što je po mom mišljenju neispravno, ni politički ni pravno, jer je u zakonu ostavljena mogućnost da se sa 40 glasova pokrene inicijativa i da se onda na sjednici prikupe glasovi, jer bi svaki poslanik trebalo da glasa po svojoj savjesti, a ne kako mu kaže partija#, rekao je Tahiri.

Tahiri kaže da su LDK i Samoopredjeljenje usaglasili stavove za pad vlade, ali ne i za izbore i buduću vladu.

"Mislim da izbore u ljetnjim mjesecima niko ne želi, niti je moguće da se to desi. Izbori mogu biti tek oktobra ili novembra i ova inicijativa je za sada samo formalna i ona je u cilju okupljanja istomišljenika, ali lično ne mislim da je inicijativa ozbiljna i ne mislim da oni žele obaranje vlade tokom juna mjeseca", rekao je Tahiri.

Analitičar Živorad Lazić ne očekuje da će glasovi Srpske liste biti ti od kojih će zavisiti dalja sudbina ove vlade, mada je kada su u pitanju izbori, kako navodi, sve u igri.

"Praktično su sve kombinacije u opticaju. Vlada Ramusha Haradinaja do sada nije ispunila očekivanja i zato očekujem da se u narednom periodu zakažu i održe vanredni parlementarni izbori", rekao je Lazić.

Srpske političke partije na Kosovu nisu spremne za eventualne izbore, smatra Lazić i dodaje da ne očekuje da Srpska lista dobije istu podršku glasača kao na posljednjim izborima.

"Ne očekujem toliku dominantnu ulogu samo Srpske liste već očekujem i druge političke partije, srpske političke partije koje učestvuju u političkom životu Kosova, da će i one imati dio svog kolača", rekao je Lazić.

Lider LDK-a Isa Mustafa smatra da su Kosovu potrebne promene i da aktuelna Haradinajeva vlada treba da padne što prije, jer, kako kaže, "ne može da vodi procese, kao što su dijalog, priznanje, liberalizacija viza i integracija u EU". Mustafa je rekao da rade sa Samoopredjeljenjem i Socijaldemokratskom partijom na obaranju vlade, dodajući da  će raditi i sa drugim partijama kako bi ih uvjerili da, kako ističe, takva vlada ne doprinosi Kosovu.

Siniša Kostić, RTK2