Kršenje Univerzalne deklaracije o ljudskim prava

Udruženje igara na sreću na Kosovu pokrenulo je inicijativu preko kancelarije Ombudsmana o ukidanju Zakona o zabrani igara na sreću, koji je u Skupštini usvojen pre dva meseca.

Prema ovom udruženju, Zakonom o zabrani igara na sreću krši se pravo na imovinu kompanijama koje su u ovom sektoru poslovale. Takođe, udruženje kaže da je posao sa igrama na sreću zaustavljen a bez prethodne analize gubitaka radnih mesta koji je ovaj sektor obezbeđivao.
"Bez obzira na posledice Nacrta zakona o zabrani igara na sreću, ono što najviše zabrinjava, u stvari ono što je alarmantno, jeste uvođenje pravnog sistema u Republici Kosovo pre jedne tako neizvesne situacije koja preti da prekrši temeljne principe na kojima se zasniva vladavine prava, a pored toga krši osnovna ljudska prava“, navodi se u zahtevu Udruženja igara na sreću, a koje je Insajderi pribavio.
Prema zahtevu, ovaj Zakon krši Univerzalnu deklaraciju o ljudskim prava.
"Kršenje imovinskih prava – svakog ko ima pravo da poseduje imovinu i bogatstvo, sam ili u zajednici sa drugima, i niko ne sme da samovoljno bude lišen imovine. Ove odredbe o zaštiti imovine sadržane u članu 17. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, a to podrazumeva ne samo slobodu vlasništva nad imovinom, već isključuje pravo druge osobe da samovoljno preuzme imovinu", navodi se u zahtevu.
Udruženje, u zahtevu upućenom kancelariji Ombudsmana, namerava da Ustavnom sudu uputi Zakon o zabrani igara na sreću.
"Pitamo Ombudsman, u skladu sa članom 113, stav 2, tačka 1, nakon stupanja na snagu Zakona o zabrani igara na sreću – da Ustavnom sudu Republike Kosovo dostavi pitanje usklađenosti zakona sa Ustavom Republike Kosovo, kao i međunarodnim pravnim aktima koji se direktno primenjuju u Republici Kosovo “, ističe se u zahtevu.
Predsednik Udruženja igara na sreću, Istref Veliju izjavio je prošlog meseca da će preko pet hiljada radnih mesta biti ukinuto zbog zabrane igara na sreću, a država će izgubiti više od 50 miliona eura u opticaju.
Dvadeset drugog marta, državne vlasti zatvorile su stotine kompanija koje su se bavile igrama na sreću.
U akciji koja je spovedena 22. marta učestvovalo je više od hiljadu službenika Kosovske policije, carine i poreske administracije Kosovo (PAK). Konkretno, u ovoj akciji učestvovalo je 950 policajaca, 161 službenika PAK-a i 77 kosovskih carinika.