Karika za jačanje veza KS i CG

U Prištini je u utorak otvoren Razvojni centar Crnogoraca na Kosovu koji će pomoći sprovođenje Strategije za afirmaciju i integraciju crnogorske zajednice na Kosovu.

Otvaranju centra prisustvovali su kosovski rukovodioci, predsjednik Hashim Thaçi, predsjednik Skupštine Kadri Veseli i premijer Ramush Haradinaj, kao i premijer Crne Gore, Duško Marković. Na ovom događaju rečeno je da postoji snažna opredjeljenost na Kosovu za unapređenje statusa i ustavno priznanje Crnogoraca na Kosovu i dobijanje mjesta u parlamentu.
Iza centra stoji Udruženje Crnogoraca na Kosovu na čelu sa Slobodanom Vujičićem, koji je kazao da je za ovaj događaj posebno zaslužan premijer Kosova, Ramush Haradinaj, "koji je pomogao više ovom udruženju nego sve vlade ranije zajedno".
"Nadam se da će ovo biti kuća svih nas i da će Crna Gora malo snažnije ekonomski da bude prisutna na Kosovu", kazao je Vujičić.
Predsednik Kosova Hashim Thaçi kazao je da ovo poseban dan i za Kosovo i za Crnu Goru, kao i za crnogorsku zajednicu na Kosovu.
"Ovo je poseban dan zato što se otvara kuća razvoja, napretka, ubjeđen sam i razumjevanja, produbljenja večnog prijateljstva Kosova i Crne Gore. Kosovo će nastaviti da bude strateški i najvjerniji prijatelj Crne Gore u ojačavanju našeg susjedstva na zajedničkom putu euroatlanskih integracija“, kazao je Thaçi.
Premijer Ramush Haradinaj kazao je da je Kosovo kuća svih naroda, te ukazao i na međusobne veze, pominjući pjesnika Radovana Zogovića "koji je lansirao albanske vrednosti".
"Istorija za narode Balkana nije bila laka ali danas možemo da potvrdimo da smo u miru, susjedi, ali i saveznici", kazao je Haradinaj.
Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da je vrijednost Razvojnog centra jasna, a to je snaženje veza sa matičnom državom, kao mjestom okupljanja crnogorske zajednice i negovanja identiteta, kulture i njenih vrednosti.
"Centar će biti još jedna snažna karika za jačanje postojećih veza i jačanje ukupne saradnje između dvije prijateljske države, Crne Gore i Kosova. Tim vezama, posebnu vrijednost od samog početka upravo daju naše nacionalne zajednice i narodi", kazao je Marković.
Dodao je da iz razgovora sa kosovskim rukovodiocima dobija odlučne poruke da postoji snažna opredjeljenost na Kosovu za unapređenje statusa i ustavno priznanje Crnogoraca i dobijanje mjesta u parlamentu. Zahvalio se Haradinaju na posvećenosti ovom pitanju.
"Crnogorci na Kosovu i Albanci u Crnoj Gori, dva su stuba na kojima stoji most saradnje između naših država. Zajedno ćemo se truditi da to ne bude nestabilna balkanska ćuprija, već čvrsti evropski most“, dodao je Marković.
Predsednik Skupštine Kadri Veseli kazao je da je Kosovo ponosno na saradnju sa Crnom Gorom i na prevazilaženju svih nesuglasica u prošlosti, poželivši crnogorskom premijeru dobrodošlicu i na crnogorskom jeziku.