Austrijska ministarka spoljnih poslova

Ne mogu se u procesu evrointegracija sve države Zapadnog Balkana ubaciti u isti koš, kaže za DW austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Kneissl čija zemlja početkom jula preuzima predsjedavanje Evropskoj uniji.

DW: Kakve ciljeve imate kao predsedavajući Savetu Evropske unije?
Karin Kneissl: Sa stanovišta spoljne politike, tu je pre svega približavanje zemalja Jugoistočne Evrope Evropskoj uniji. Taj region nam je važan, i bio je vrlo zapostavljen u poslednjih 20 godina. Lično izbegavam pojam „Zapadni Balkan“, jer je to čudan, veštački pojam i za mene su gradovi kao Sarajevo i Beograd u svakom slučaju evropski gradovi.
DW: Kažete "približavanje". Posle samita u Sofiji se javilo relativno veliko razočaranje u šestorim državama koje se nalaze na različitim stupnjevima povezanosti sa EU, od kandidata do nekandidata. Šta ćete pokušati da postignete?
Karin Kneissl: Možemo da iskoristimo postojeću dinamiku. Same države moraju da sprovedu u delo čitav niz reformi. U Bosni i Hercegovini se radi pre svega o reformi izbornog prava – u očekivanju izbora 7. oktobra – i tu ne možemo nešto da ponudimo, već samo da podsetimo države da moraju da nastave sa svojim reformama. U razgovorima s kolegama u prestonicama koje su geografski i istorijski možda malo udaljenije ćemo naglašavati koliko je taj region važan.
DW: Znači, Vi ste za nastavak procesa integracije i prijema tih šest zemalja?
Karin Kneissl: Mi smo za to da oni koji donose odluke sprovedu reforme u delo kako bi došlo do priključivanja Evropskoj uniji. Radi se o krajnje različitim zemljama za vrlo različitim demografskim i administrativnim pretpostavkama. Ne možete sve te države ubaciti u isti koš, već će svaka od njih nastaviti sa reformskim procesima u okviru jedne pozitivne utakmice.
Karin Kneissl je austrijska nestranačka političarka. Od 18. decembra 2017. je austrijska ministarka za Evropu, integraciju i spoljne poslove.