Intervju austrijskoj novinskoj agenciji

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je u intervjuu austrijskoj novinskoj agenciji "APA", govorio o nedavno održanom sastanku sa kancelarom Kurzom, o odnosima sa Austrijom, evropskoj perspektivi Kosova i dijalogu sa Srbijom.

Ovom prilikom, predsjednik Kosova Hashim Thaçi je pohvalio ulogu Austrije kao posrednika u procesu približavanja Kosova EU.

Od predsjedavanja Austrije EU, on očekuje da "dinamizuje" i da "oživi" dešavanja na zapadnom Balkanu, izjavio je u intervjuu za austrijsku novinsku agenciju "APA".

Kurz je potvrdio podršku u nekoliko oblasti tokom "veoma dobrog sastanka". "Austrija će podržati članstvo Kosova u Interpol. Pored toga, Austrija će uložiti napore za liberalizaciju viza za Kosovo".

Prema APA, Kosovo je jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja još uvijek ne uživa slobodu kretanja u EU. Međutim, prema podacima novinske agencije nakon što je Kosovo ispunilo sve uslove Evropske, Thaçi je uvjeren da će se to desiti tokom ove godine.

Thaçi je u ovom intervjuu rekao da bi u okviru austrijskog predsjedništva Kurz mogao da odigra "veoma jaku" ulogu i da ostavi "duboki trag".

Centralna tema razgovora sa Kurzom je bio dijalog sa Srbijom. Sporazum između Beograda i Prištine je ključni preduslov za obje zemlje u procesu približavanja EU.

"Vjerujem da Kancelar Kurz može dati novu dubinu ovom procesu", rekao je Thaçi.

Thaçi je rekao da dijalog sa Srbijom "nema nijednu alternativu". Sastanak sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, na samitu EU na zapadnom Balkanu u Sofiji prije dvije nedjelje, je prema njegovim riječima, prošao "bez entuzijazma".

"Ali obje strane su se složile da nastave dijalog uz posredovanje Šefice diplomatije Evropske unije Federice Mogherini što je prije moguće i da se završi pravno obavezujućim spotazumom", rekao je Thaçi za APA.

On je dodao da će ovaj proces biti "veoma težak" i "naporan" za obje strane. "Na kraju ćemo ipak staviti tačku na konflikt, koji traje jedan vijek". Dijalog u Prištini nije "veoma popularan".

Thaçi je rekao da čovjek ne može da natjera ljude da "vole jedni druge". Ali, prema njegovim riječima, može da se izgradi dobar temelj za "dobrosusjedstvo", da bi dali Kosovu "evroatlansku perspektivu".

Thaçi je rekao za APA da su dostignuća Kosova u posljednjih deset godina od proglašenja nezavisnosti, stabilan rast i budžetska stabilnost.

"Stvorena je dobra klima za ulaganja, što privlači austrijske preduzetnike", dodao je Thaçi.

"U oblasti pravosuđa i obrazovanja su sprovodene važne reforme", dodao je on.

Međutim, predsjednik Kosova upozorava na posljedice izolacije Kosova, ako mu se ospori mogućnost evroatlanske perspektive.

"Konkretno, na mlade ljude koji su pogođeni visokim nivoom nezaposlenosti može se uticati sve više i više tokovima koji su 'u suprotnosti sa vrijednostima Zapada'. Treba da prepoznamo potencijal kod mladih na Kosovu koji imaju šta da ponude evropskom tržištu rada", dodao je on.