2018. godina može biti prekretnica u dijalogu

Zamjenik premijera Kosova Enver Hoxhaj je u intervjuu austrijskom listu "Wiener Zeitung" rekao je da 2018. godina može biti prekretnica u dijalogu sa Srbijom, i da ne očekuje sastanke sa srpskom stranom ove godine.

Hoxhaj je izjavio da ne može biti pomirenja između Kosova i Srbije bez međusobnog priznanja.

"Bilo bi naivno da vjerujemo da bez priznanja možemo imati proces pomirenja između Kosova i Srbije. Ima dovoljno primjera u historiji Evrope koji pokazuju da politička agenda prvo mora da se promjeni, od zemalja koje su dovele do sukoba. Da li vjerujete da bi Njemačka i Francuska mogle da se pomire da je granica sa Francuskom još uvijek sporna?", istakao je Hoxhaj.

Upitan o inicijativi predsjednika Srbije za unutrašnji dijalog u Srbiji za Kosovo, Hoxhaj je rekao da je to pravi i neophodan potez.

"Ono što je predsjednik srbije Aleksandar Vučić uradio je pravo i neophodno. Mi pokušavamo da saznamo koji pravac on želi da vodi. Za nas je jasno da Kosovo nije pitanje broj jedan koje može da pokrene ljude u Srbiji", rekao je Hoxhaj.

"Takođe nije broj dva ili tri, a ni deset. Ali, čak i ako je trinaesto najvažnije pitanje u unutrašnjoj srpskoj politici, onda će zavisiti od političara da pronađu rješenje. Paralelno sa ovim nama je potreban dijalog u društvu. Mi moramo da poznajemo jedni druge i da nemamo predrasuda, umjesto pretpostavljene realnosti koja ne postoji", dodao je Hoxhaj.