Novoimenovani predsjednik makedonskog parlamenta

Nasilje nastalo u Sobranju, prema njegovim riječima, ostaviće mrlju na politički život i demokratiju u zemlji i potrebno je uložiti dosta truda i napora da se "popravi percepcija međunarodnih prijatelja".

Talat Xhaferi, novoimenovani predsjednik makedonskog parlamenta, čiji izbor je bio neposredni povod za prošlomjesečno nasilje u Sobranju, u intervjuu za Anadolu Agency (AA) izjavio je da je svjestan težine i okolnosti u kojima će morati raditi i u tom kontekstu kazao je da je psihološki i profesionalno spreman da se nosi sa svim izazovima. Građanima Makedonije je poručio da ih ne treba plašiti činjenica da je na čelo najvišeg zakonodavnog tijela prvi put u historiji te zemlje postavljen Albanac.  

Xhaferija, poslanika iz albanske partije Demokratska unija za integracije (DUI), 27. aprila parlamentarna većina izabrala je za novog predsjednika Sobranja, nakon čega su demonstranti, koje predvodi građanska inicijativa "Za zajedničku Makedoniju", nasilno ušli u zgradu parlamenta, pri pri čemu je povrijeđeno oko 100 osoba, među kojima i poslanici, predstavnici medija i pripadnici policije.

Iz Službenog glasnika Makedonije potvrdili su da je u novom broju objavljena odluka o izboru Xhaferija za predsjednika parlamenta, čime je on u utorak i zvanično stupio na čelnu funkciju u najvišem zakonodavnom tijelu zemlje.

Nasilje u Sobranju ostaviće mrlju na demokratiju u zemlji

Nasilje nastalo u Sobranju, prema njegovim riječima, ostaviće mrlju na politički život i demokratiju u zemlji i potrebno je uložiti dosta truda i napora da se "popravi percepcija međunarodnih prijatelja".

Xhaferi je istakao da bez obzira na atmosferu u kojoj je izabran, njegov izbor je rezultat volje većine što je u skladu sa zakonskim i ustavnim odredbama i ne postoji nikakav razlog zbog čega bi njegov izbor bio sporan.

Novoizabrani predsjednik Sobranja 4. maja je obavijestio predsjednika Makedonije Gjorga Ivanova da je formirana nova parlamentarna većina čime su stvoreni uslovi da lideru Socijaldemokratske partije Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu dodijeli mandat za sastavljanje nove Vlade. Predsjednik Makedonije, kako su saopštili iz njegovog kabineta, postupiće u saglasnosti s Ustavom i uspostavljenom praksom.

Xhaferi je u razgovoru za AA istakao da ne isključuje mogućnost da predsjednik Ivanov ponovo odbije dati mandat za sastav vlade lideru SDSM-a. Kako je kazao, prema Pravilniku i Ustavu, takva odluka ne bi predstavljala prepreku parlamentarnoj većini za nastavak sjednice za izbor vlade. Ipak, upozorava, za parlamentarnu praksu ne bi bilo dobro da šef države ne ispuni svoje obaveze, jer bi to imalo određene posljedice za parlament u budućnosti.

Kazao je da je odmah po nominovanju za kandidata za predsjednika Sobranja, s obzirom na ranije iskustvo u parlamentu, bio svjestan i pripremljen ozbiljnost posla koji treba izvršavati.

"Bio sam svjestan težine i okolnosti u kojima ću morati raditi. U tom kontekstu, i psihološki i funkcionalno i profesionalno sam spreman da se nosim sa svim okolnostima koje me čekaju tokom rada", rekao je novi predsjednik Sobranja.

Stav VMRO-DPMNE, stranke koja izbor novog predsjednika Sobranja smatra nelegitimnim, Xhaferi smatra političkim aktom, ali dodaje da samim tim što njeni poslanici učestvuju u radu skupštine znači da indirektno priznaju status novog predsjednika Sobranja.

Vođenje sjednice na albanskom jeziku ne ugrožava suverenitet Makedonije

Xhaferi je istakao da će sjednice u parlamentu voditi i na albanskom jeziku što mu, kako je kazao, dozvoljavaju Ustav i zakon. Oko tog pitanja očekuje rasprave, ali tvrdi da će se u zavisnosti od situacije služiti i makedonskim i albanskim jezikom.

 "U tom smislu vjerujem da će biti razumijevanja među kolegama, bez obzira na moguće reakcije. Vjerujem da u suštini to ne ide na štetu Makedonije i ni na jedan način ne ugrožava njen suverenitet i integritet, jer je riječ o pravima građana Makedonije predviđenim međunarodnim konvencijama", istakao je predsjednik makedonskog parlamenta.

Od proglašenja nezavisnosti Makedonije Xhaferi je prvi Albanac koji će obavljati funkciju predsjednika parlamenta. Ističe da je njegov izbor za predsjednika najvišeg zakonodavnog tijela Makedonije politička korist u kontekstu percepcije kolektivnog statusa Albanaca u toj zemlji.

"Korist je u tome da se potvrde sposobnost i mogućnost Albanaca u Makedoniji zajedno s ostalim građanima koji imaju relevantan intelektualni, mentalni, institucionalni i profesionalni kapacitet da upravljavljaju višim organima ili najvišim državnim institucijama", rekao je Xhaferi.

U 2013. godini Xhaferi je bio izabran za ministra odbrane Makedonije i ovu je funkciju obavljao do juna 2014. godine, a nakon toga je bio poslanik u Skupštini iz redova DUI-a.

Njegov rad ocijenjen je uspješnim, pa Xhaferi poručuje da nijedanog građanina Makedonije ne treba plašiti činjenica da parlament predvodi Albanac.

"Rezultat od upravljanja Ministarstvom odbrane na kraju je bio pozitivna percepcija svih građana i iz tog razloga mislim da će ovaj lažni ili nametnuti strah za dio građana na početku izvršavanja funkcije predsjednika parlamenta nestati, kada budu vidjeli da Skupština neće ići ni u Tiranu, niti će biti prenesena u Prištinu, već će biti Skupština Republike Makedonije, sa svim propisima, samo u Makedoniji", rekao je Xhaferi.

Optužbe na račun Albanije da se miješa u unutrašnja pitanja Makedonije, Xhaferi smatra propagandom pojedinih makedonskih političkih subjekata i tvrdi da između dviju zemalja nema otvorenih pitanja.

Xhaferi je najavio da će nakon formiranja Vlade Makedonije, na poziv albanskog kolege i novoizabranog predsjednika te zemlje Ilira Mete, posjetiti Tiranu što će, prema njegovom mišljenju, doprinijeti daljoj izgradnji odnosa između dviju zemalja.

Nakon što je zvanično preuzeo funkciju predsjednika makedonskog parlamenta, buru u Makedoniji izazvalo je i to da je na njegovom stolu u kabinetu pored makedonske i evropske, uslikana i albanska zastava.

Xhaferi ističe da izraz osjećaja pripadnosti ne treba predstavljati problem onima koji takođe nastoje pokazati i izraziti svoju pripadnost. Na taj način, dodaje Xhaferi, institucija se ne ugrožava.

SAD i EU dokazale spremnost da pomognu Makedoniji

Izbor Talata Xhaferija za predsjednika Sobranja pozdravili su zvaničnici EU, SAD i NATO, koji su snažno osudili nasilje u Skoplju 27. aprila. Predsjednik Sobranja ističe da takva reakcija međunarodne zajednice potvrđuje njihovu opredjeljenost da podrže euroatlantski put Makedonije.

Xhaferijevo imenovanje pozdravila je i Turska, a predsjednik makedonskog parlamenta je ocijenio da su odnosi Makedonije s tom zemljom na najvišem mogućem nivou i da nema razloga da tako ne ostane i u budućnosti.

"Mislim da ne postoji međunarodna institucionalna barijera koja bi mogla spriječiti ili negativno uticati na naše odnose. U tom smislu, kao parlament, i ja kao predsjednik tog tijela, ćemo uložiti napore da taj nivo saradnje s Turskom i narodom te zemlje očuvamo i podignemo na još viši nivo”, poručio je Xhaferi.

(Vijesti.ba / AA)