U intervjuu agenciji Beta

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi izjavio je da Kosovo i Srbija bez uslovljavanja treba da ispunjavaju obaveze iz sporazuma postignutih u Briselu u okviru dijaloga o normalizaciji međusobnih odnosa. U intervjuu agenciji Beta Thaçi je rekao i da očekuje brzo formiranje Oružanih snaga Kosova koje bi bile multietničke i otvorile perspektivu učlanjenja u NATO.

"Institucije Kosova ostvaruju planiranu agendu. Razvoj odnosa Kosova i Srbije se ne može ostvariti uslovljavanjem i otežavanjem posla drugoj strani. Kosovo će ispuniti svoje obaveze i istovremeno će Srbija učiniti isto. To je proces koji vodi i u kojem posreduje Evropska unija", rekao je Thaçi za agenciju Beta.

Komentarišući izjave i ocjene opozicije ali i nekih političkih analitičara da su se teme dosadašnjih razgovora u Briselu ticale pitanja unutrašnjeg uređenja Kosova, a manje odnosa Kosova i Srbije kao dvije nezavisne i suverene države, Thaçi je rekao da kao predsjednik Kosova ne želi da komentariše izjave određenih političkih opcija.

"Ja govorim o državnoj agendi, interesima države koji su iznad interesa određenih adresa, različitih političkih partija. Mislim da evroatlantska budućnost naše zemlje treba da ujedini vlast i opoziciju, treba da ujedini sve građane zemlje. U jedno sam siguran - građani Kosova više od dnevno političke galame vole evropsku perspektivu i ta perspektiva se obezbjeđuje kroz povećanje ekonomskog rasta Kosova, povećanje blagostanja, otvaranje novih radnih mjesta, demokratske reforme, dobrosusjedske odnose, pomirenje".

Kosovski predsjednik rekao je da se regionalna saradnja ne može postići stvaranjem problema ili kada različite grupe ili pojedinci kao taoca drže jedan proces.

"Interesi države su iznad svega i ja ću ih braniti i afirmisati", kazao je Thaçi.

On je ocjenio da je trenutna politička i bezbjednosna situacija na Kosovu dobra, da je Kosovo na putu produbljivanja reformi u politici, privredi i jačanja vladavine prava.

"Kosovo je na putu jačanja reda i zakona, jačanja borbe protiv organizovanog kriminala i drugih negativnih pojava - vjerskog fundamentalizma i terorizma i istovremeno radi na jačanju demokratije. Mislim da Kosovo čini značajne korake na svom evroatlantskom putu", rekao je Thaçi.

Govoreći o zamerkama da je rad Skupštine Kosova blokiran zbog dva sporazuma - o Zajednici opština sa srpskom većinom i o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, Thaçi je kazao da je bilo smetnji u radu parlamenta, ali da se posao nastavljao i nastavlja i da će u narednom periodu biti još intenzivniji.

"Institucije su stabilne, Skupština je stabilna, nije ona od prije pet-šest meseci. Kosovo je u fazi intenzivnog rada na jačanju i konsolidaciji države i evroatlantske perspektive. Narednih dana očekujem da bude formirana komisija za osnivanje Asocijacije opština sa srpskom većinom i takođe u narednom periodu očekujem da se u Skupštini ratifikuje sporazum o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom", kazao je Thaçi.

Predsjednik Thaçi koji rukovodi i spoljnom politikom, ocjenio je da Kosovo svakim danom sve više jača svoj međunarodni identitet i položaj.

"Kosovo sve više prihvata međunarodna zajednica, učlanjuje se u mnoge međunarodne organizacije. Posljednji slučajevi su prijem u UEFA i FIFA. Po prvi put Kosovo će učestvovati na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, sa svojom zastavom i himnom", kazao je Thaçi.

Komenatrišući to što se Kosovo na nekim međunarodnim skupovima predstavlja sa "zvijezdicom", on je rekao da je Kosovo suverena država, ali da istovremeno treba da se uvaži i realnost, odnosno činjenica da sve zemlje članice Savjeta bezbjednosti UN i UN još nisu priznale Kosovo.

Thaçi je rekao da očekuje da se brzo formiraju Oružane snage Kosova, multietničke snage koje će otvoriti perspektivu za proces učlanjenja u NATO.

Prema njemu, u tom nastojanju nisu iscrpljene sve mogućnosti postizanja dogovora sa Srpskom listom.

"Razgovaramo sa predstavnicima srpske zajednice da se i oni integrišu u proces stvaranja Oružanih snaga Kosova jer te snage nisu u korist jedne a na štetu druge zajednice", rekao je Thaçi.

On je dodao da je Kosovo domovina svih njegovih građana i da bi bilo značajno da se diskusija o Oružanim snagama okonča sporazumom o osnivanju Oružanih snaga Kosova u koje bi bili uključeni svi bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"To bi bila višenacionalne snage prema standardima NATO-a. Ja sam optimista da će se to dogoditi", rekao je Thaçi u intervjuu agenciji Beta.

Dobrosusjedski odnosi Kosova i Crne Gore od životnog značaja

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi izjavio je da su dobri odnosi Kosova i Crne Gore od životnog značaja za dvije zemlje i ocjenio nepotrebnim i štetnim ponašanje grupa ili pojedinaca koji to pokušavaju da dovedu u pitanje.

"Imamo interes za dobrosusjedske odnose. Ne smijemo zaboraviti da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova u delikatnoj situaciji za nas i da to nije bila laka odluka za vlasti u Podgorici. S druge strane, naša saradnja je preduslov i za mir i stabilnost i jednistvo u regionu, ali snažno vjerujem da standarde, vrijednosti, tradiciju ali i evroatlantsku budućnost dvije zemlje ne može da dovede u pitanje nijedan pojedinac ili nečije ponašanje", rekao je Thaçi.

Thaçi je kazao da ne želi da komentariše izjave ili ponašanje pojedinaca koji osporavaju dogovor o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom i traže da se proces demarkacije vrati na nultu poziciju.

"U narednim danima u Skupštini Kosova treba da imamo glasanje o sporazumu o demarkaciji granične linije Republike Kosovo sa Crnom Gorom. Sporazum su pravili kosovski i crnogorski stručnjaci, potvrdili su ga međunarodni eksperti, a dobio je i pozitivnu ocjenu američkog državnog sekretarijata", kazao je Thaçi.

Prema njegovim riječima, radi se o prihvatljivom, pravičnom sporazumu koji je potpisan i ni u kom slučaju dnevno-političke izjave i pojedinačni interesi ne mogu da budu iznad "interesa države za ratifikaciju sporazuma, za utvrđivanje granica države Kosovo jer to vodi ka konsolidaciji i jačanju Kosova".

On kaže da ima razumijevanja za dnevno-političke izjave ali istovremeno gleda "državne interese koji su iznad interesa bilo kog pojedinca ili političke grupacije".

Opozicione stranke, pokret Samoopredjeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo su na različite načine (bacanje suzavca unutar Skupštine, odnosno molotovljevih koktela van zdanja institucija Kosova) prethodnih pola godine pokušavali da onemoguće stavljanje na dnevni red zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Grupa poslanika Samoopredjeljenja tokom ove nedjelje je na granici s Crnom Gorom postavila zastavu Albanije kako bi pokazala gdje je po njihovom mišljenju prava granica u odnosu na onu predviđenu dogovorom kosovskih i crnogorskih vlasti, kojim Crna Gora, kako procjenjuju, dobija 8.000 hektara kosovske zemlje.

Zbog toga je Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore uputilo protestnu notu Vladi Kosova koja je ocjenila da nikakve dnevno - političke igre ne mogu dovesti u pitanje odnose dvije zemlje, dok je za protestnu notu navela da je preuranjena.