Foto: AA / Riječ

"Muzika je snažan osjećaj koji živi. Naša muzika ne poznaje granice, totalno suprotno, naš cilj je da sve granice i prepreke koje nas na bilo kakav način i po bilo kojoj osnovi razdvajaju totalno naivno, putem pjesme kidamo i lance i katance, kažu Lea, Kate, Eva i Filiz - djevojke koje sačinjavaju grupu "Perija" i koje će u subotu 21. maja nastupiti na tradicionalnom Nibet Festu u Grnčaru kod Prizrena.

"Perija prvenstveno predstavlja jedan izvor ženske energije i emocije, koji je sam po sebi, pored toga što ima blagoslov da sve ovo izrazi preko muziciranja, jedan cio izgrađen koncept ili ideja empatije, solidarnosti, jednakosti i tolerancije, u što mi svi duboko vjerujemo i stremimo, da pokrene promjene u ovo naše ovozemaljsko postojanje", ističu u svom predstavljanju članice grupe Perija.
Vaša muzika koju izvodite je izvorna i pripada svima, međutim postoji nešto što vas čini posebnim?
Kao i svi umjetnici, i mi imamo jedinstveni stil izražavanja u muzici koji se zasniva u načinu pristupa muzici, emocijama, ukusu, iskustvu... Ukoliko to slušaocima zvuči lijepo, različito, interesantno, onda je cilj postignut. Pravac muzike kojim se bavimo ukazuje na to da možda muzika izvorno potiče iz različitih regiona, različitih naroda ili mjesta, ali je ona otvorena i pripada svima nama. Naš zadatak kao umjetnika je da je upotrebimo kao alat da bi podstakli ineresovanje za tuđom kulturom, jezikom i tradicijom koji su različiti od naših matičnih, s ciljem da i ako različiti, budemo bliski jedni drugima.
Koje su sličnosti i razlike izvorne muzike Balkana?
Emocija je univerzalna za sve, svuda i uvijek. Svi mi nezavisno od rase, boje, socijalnog statusa isto tugujemo, isto nas boli i isto se radujemo. Postoje tehničke razlike u odonosu prema muzici koju stvara svaki narod i ona je autentična, kao neravnomjerni ritmovi u Makedoniji, produžena sekunda i četvorostepenost u turskoj muzici itd, koje za nas predstavljaju veliki izazov. Mi samo radimo svojevrsno povezivanje između ove dvije stvari, tako što dajemo naš pečat u načinu izražavanja u muzici.
Dijelite li mišljenje da izvorne pjesme nose priču sa sobom za razliku od novokomponovanih čiji sadržaj stane u jedan refren?
Izvorna muzika u sebi nosi uvijek snažnu priču. Rekle bi da je u 90 posto slučajeva nastala na osnovu istinitih događaja u prošlosti. Ili ima i takvih, kao obredne pjesme u kojima se pjeva o vremenu, dešavanju i iskazivanju molitve prirodnim silama ili bogovima.
Da li vaša sloboda izbora i izvedbe pjesama “ograničavaju državne granice” balkanskih zemalja?
Muzika je snažan osjećaj koji živi. Naša muzika ne poznaje granice, totalno suprotno, naš cilj je da sve granice i prepreke koje nas na bilo kakav način i po bilo kojoj osnovi razdvajaju, totalno naivno putem pjesme kidamo i lance i katance.
Ovo je vaše prvo gostovanje na Kosovu, šta očekujete od gostovanja?
Očekivanja su uvijek prethodnica razočarenja. Kod nas postoji želja. Želja za jedno novo poznanstvo, topla publika i nasmejana lica ljudi sa kojima ćemo zajedno uživati u onome što radimo. I svakako puno aplauza. Nesumnjivo će želja postati realnost. Kosovo, vidimo se uskoro!