Potpredsjednica Skupštine Kosova, za

Mi Bošnjaci s Kosova silom prilika postali smo najčistiji Kosovari, jer Srbi se pozivaju na Srbiju, Albanci na Albaniju, a mi se nemamo kome okrenuti, jer nemamo nikakvu konekciju s našom matičnom državom BiH, kaže u intervjuu za „Dnevni avaz“ Duda Balje, potpredsjednica Skupštine Kosova i predstavnica Bošnjaka u ovom zakonodavnom tijelu te zemlje.

Ova uspješna političarka za Avaz govori o vezama Kosova i BiH, koji još nemaju diplomatske odnose, o položaju Bošnjaka u ovoj zemlji, odnosima sa Srbijom i stanju u regionu... 
- Najviše nas boli to što nemamo konekciju sa Sarajevom. Ni političku ni kulturnu. Sistem reciprociteta i vize kao da su nam odsjekli noge. Ali, nadam se da će se to promijeniti. Znam da Bošnjaci u BiH ne žele da je to tako, ali razumijem i političke razloge. Nadam se da će se i to uskoro riješiti - kazala je Balje. 

Postoje problemi

Jeste li imali do sada neke kontakte sa zvaničnim Sarajevom, s nekim predstavnicima vlasti u BiH?
- Pokušali smo nekoliko puta, imali smo možda dva politička susreta i na tome je sve stalo. Imamo neke veze s univerzitetskim profesorima koji gostuju na našim univerzitetima i to je to. Sve je to minimalno.
Kakav je trenutni položaj bošnjačke manjine na Kosovu?  
- Neću da zvučim pesimistično, ali što Kosovo ima veće probleme, sve se više zanemaruju manjine. Plaši nas i to što strane institucije i ambasade ovdje imaju sve manje interesovanja za nas. Ali, ima stvari koje idu naprijed. Recimo, nedavno smo od Ministarstva obrazovanja dobili novac za nabavku knjiga na bosanskom jeziku za škole. To su bitne stvari, jer ako želite uništiti jedan narod, onda mu uništavate obrazovanje i jezik. 
Kada smo kod obrazovanja i jezika, vjerovatno znate da u BiH još ima pokušaja negiranja bosanskog jezika. Dešava li se to na Kosovu?
- Dok sam ja u politici, neću to dozvoliti. Mi ne želimo uopšte razgovarati s nekim ko ima takve stavove, jer smo svjesni da je bosanski jezik stariji od srpskog. Što se tiče BiH, imam osjećaj da takvi problemi nikada neće stati, jer obrazovanje je osjetljiv teren, a jezik najbitniji, i oni koji žele nekoga negirati, znaju gdje treba udarati. Ja na Kosovu pričam bosanski i s kim god da razgovaram, ljudi se trude da me razumiju i da mi na bosanskom i odgovore.

Vize su skupe

BiH još nije priznala Kosovo, vizni režim velika je prepreka. Kako to komentirate?
- To najviše šteti nama Bošnjacima na Kosovu. Svaki Srbin ovdje ima i srbijanski pasoš. Nama je onemogućeno da putujemo u Sarajevo, a to bi nam mnogo značilo, jer želimo emotivnu vezu, ne samo političku, tu su kultura i tradicija koje nas povezuju. Mi smo prije nekoliko sedmica slavili Dan Bošnjaka i muku smo mučili da dovedemo neke ljude iz BiH, jer viza je vrlo skupa, a cijeli proces je komplikovan. Po vizu se ide u Albaniju ili Makedoniju. Što se tiče ekonomskih odnosa, tu više štete ima BiH. Prije ovih sankcija proizvodi iz BiH bili su veoma zastupljeni kod nas. Danas je to drugačije.
Srbija, također, nije priznala Kosovo, iako EU vrši pritisak. Odvijaju se neki razgovori, uspostavljaju se određeni odnosi. Kako gledate na to?
- Upravo zbog briselskih razgovora ja smatram da je Srbija već priznala Kosovo. Jer, ako u pregovorima priznajete drugu stranu kao sagovornika i ako vam je važan njihov potpis, onda je to njihovo priznanje da postojimo. Kosovo ima svoje institucije, svoje sisteme i sve to funkcionira, pa ne vidim razloga zašto Srbija i zvanično ne prizna Kosovo kao državu.

Mlada sam žena u politici i to je nekima zanimljivo

Mediji vas često nazivaju seks-simbolom Skupštine Kosova. Kako to utječe na Vaš posao?
- Mediji prave svoje priče. Privlačan im je moj stil oblačenja, zanimljiva sam im i zastupljena sam u medijima, koji su napravili od mene nešto što nisam. Ponašam se normalno, odem na posao i radim ono što trebam. Mlada sam žena u politici, ali još su zastupljena neka konzervativna mišljenja.
Kosovo je politički zrelo
- Kosovo je već politički zrelo da može apsorbirati sve manjine koje se nalaze tu. I Srbi su se adaptirali na te različitosti i vode miran život. Politika bi mogla odvesti u neki vid radikalizacije odnosa, ali ne vjerujem da će biti nemira, svima nam je dosta toga. Normalnom narodu nije više bitna politika, već samo da se normalno živi i da se ima novca.