POSLANICA U SKUPŠTINI KOSOVA

Meni su neshvatljivi mediji, posebno RTK na bosanskom jeziku što toliko daju prostora nekome koji je aplsolutno bezvrijedan … međutim tako nam je 15 godina poslije rata i dalje nemamo nezavisnu i nepristrasnu informisanost, te iz svih tih razloga nije mi uopšte čudno što se u junskom roku nije otvorio novi smjer na Ekonomskom fakultetu pored toliko Vakatovih spletkarenja koji su se umješali, ali ja vam garantujem da će tog smjera biti i da će ga predvoditi naš uvaženi prof. dr Mehmed Meta.

U Skupštini Kosova su nedavno izglasani amandmani za rebalans budžeta koji se direktno tiču bošnjačke zajednice. Amandman kojim se osiguravaju sredstva za nabavku udžbenika za srednje škole na bosanskom ste podržali, dok ste bili protiv usvajanja amandmana o raspodjeli budžetskih sredstava koja su na raspolaganju Ministrastvu za zajednice i povratak i Kancelariji za zajednice pri uredu premijera, koji bošnjačkoj zajednici omogućuje veća sredstva na raspolaganju. Možete li nam pojasniti zbog čega ste bili protiv ovog amandmana?

Emilija Redžepi: Hvala redakciji info-ks.neta na ukazanom vremenu kako bi u kratkim crtama informisala širu javnost oko posljednjih dešavanja u Parlamentu Kosova, bez pisanja referata (kao što pojedini poslanici rade) kako građanima ne bi bilo dosadno i nerazumno ono što čitaju.

Interesantna je činjenica da predstavnici koalicije Vakat (stari i novi) se intezivno bave Ministarstvom Obrazovanja i Ministarstvom za Zajednice i Povratak, upravo ovim resorima gdje su više od deceniju držali monopol sa svojim zamjenicima ministra (jedan iz Dragaša, drugi iz Peći), što nam direktno pokazuje i govori da do sada ništa nije urađeno.

Što se tiče udžbenika, koordinator u nastavi na bosanskom jeziku u SO Prizren Almir Saiti kao i inspektor u Ministarstvu Obrazovanja Hajrula Birdaini jako su precizno uradili statističke i finansijske podatke, te sam ove informacije proslijedila ministru Arsimu Bajramiju. A proces glasanja u parlamentu i način na koji sam to uradila (naravno uz podršku poslanika PDK-a kao i poslanika Liste Srpska) ne želim da komentarišem jer je debata bila javna na nacionalnoj RTK televiziji i svi su građani bili u mogućnosti da prate i sami procjene, a to što amandman Ćerima Bajramija i Dude Balje nije naišao na podršku parlamentarne komisije za budžet i poslanika Skupštine je druga priča, ali uz veliki pritisak i oštru reakciju. Ministar finansija Hoti je dao zahtjev poslanicima u sali na glasanje, a njegovo je pravo kako će pronaći sredstva, odnosno 50.000 eura za kupovinu naših knjiga. Zatim prijedlog Grupe 6+ oko raspodele budžeta za manjinske zajednice u Ministarstvu za Povratak i Zajednice je po meni neosnovan i komičan, jer od milionske cifre oni su za bošnjačku zajednicu tražili mizernu brojku, što nisu provjerili samo koliko je njihov zamjenik Husnija Bešković godinama unazad uzimao sredstva za razno-razne projekte u Pećko-Istočkoj regiji, koji su se realizovali ali ima onih nepostojećih a koji su odobreni od strane ministarstva te u realnosti zapravo i ne postoje (više nego cio prijedlog Grupe 6+ za sve zajednice).

Taj zahtjev nije prošao na glasanje već je ostao kao sporno pitanje… u suštini vrijeme će pokazati našim građanima ko je bio u pravu a ko nije.
 
Za vašu informaciju i pored mog javnog nastupa u paralamentu ja sam glasala ZA ovaj amandman, tako da savetujem g. Ćerimu Bajramiju da ne reaguje tako ishitreno po medijima kada spominje moje ime jer ja nisam predstavnik Koalicije Vakat, drugo ja nemam problem nejedinstva pa da pojedine prijedloge koji dolaze od strane Koalicije Vakat a koji su od nacionalnog interesa ne glasam.

Po pitanju nejedinstva mi iz NDS-a ne pravimo nikad takve greške.

Stiče se utisak da je političko nejedinstvo najveći protivnik u realizaciji projekata i inicijativa koje su od velike važnosti za bošnjačku zajednicu. Da li je to nejedinstvo doprinijelo i odbijanju zahtjeva za otvaranje Ekonomskog smjera na Univerzitetu u Prizrenu?

Emilija Redžepi: Upravo moja posljednja rečenica odnosi se na vaše pitanje oko nejedinstva bošnjačkih političkih rivala NDS i Vakata, samo što smo mi iz NDS-a pokazali narodu kada je opšti interes zajednice, kod nas nema političkih podjela i barijera niti predrasuda jedni o drugima. Meni su neshvatljivi mediji, posebno RTK na bosanskom jeziku što toliko daju prostora nekome koji je aplsolutno bezvrijedan … međutim tako nam je 15 godina poslije rata i dalje nemamo nezavisnu i nepristrasnu informisanost, te iz svih tih razloga nije mi uopšte čudno što se u junskom roku nije otvorio novi smjer na Ekonomskom fakultetu pored toliko Vakatovih spletkarenja koji su se umješali, ali ja vam garantujem da će tog smjera biti i da će ga predvoditi naš uvaženi prof. dr Mehmed Meta. Nisam i ne želim da dajem bilo kakav demant Ćerimu Bajramiju oko njegovog teksta objavljenog u sredstvima javnog informisanja, tako je isto govorio i za potpredsjednika Opštine Prizren da ga nikad nećemo izglasati bez Koalicije Vakat, a mi ga odavno imamo na toj krucijalnoj funkciji.

I pored brojnih najava, hvalisanja i obećanja skoro svih bošnjačkih političkih predstavnika da neće važiti iste kvote za poljoprivrednike iz manjinskih zajednica, i ove godine nijedan Bošnjak nije dobio subvencije od Ministarstva poljoprivrede. Imate li neko objašnjenje?

Emilija Redžepi: Problem Ministarstva Poljoprivrede rješavamo u kontinuitetu i sa stalnim pritiscima. Molim vas, razlikujte pojam subvencija i grantova.

Razni vid subvencija od strane ministarstva godinama unazad dobija veliki broj naših građana te se posebno želim zahvaliti gospodinu Azemu Bilibaniju koji radi u opštinskom Direktorijatu Poljoprivrede u Prizrenu za cjelokupnu njegovu angažovanost i pomoć koju pruža našim poljoprivrednicima, a što se tiče grantova sačekaćemo zvanične rezultate pa ćemo na osnovu toga reagovati s obzirom da sam član parlamentarne Komisije za poljoprivredu.

Da li ima konkretnog napretka u vezi sa zahtjevom za formiranjem opštine Rečane ili će se to pitanje opet aktuelizirati pred neke nove izbore?

Emilija Redžepi: Za NDS proces lokalne samouprave je proces koji traje i zahtjeva stalni politički pritisak na Vladine institucije što mi to i radimo. NDS za dobijanje Opštine Rečane ima jako oštar i tvrd stav – to je naš strateški i dugoročni cilj koga ćemo sigurno svim svojim političkim snagama i ostvariti. Ovo pitanje trebate postaviti onima čiji su slogani u jeku izborne kampanje bili "Za svoju opštinu, za opštinu Rečane" ili onima koji su uz pomoć RTK na bosanskom jeziku mahali papirima kao da smo već dobili svoju opštinu zarad nekog glasa u Župi.

Na sjednici Skupštine Kosova ste ukazali i imenovali neke ljude da kao pripadnici goranske zajednice zauzimaju radna mjesta Bošnjaka. Kako nekome uskratiti ustavno pravo na nacionalno izjašnjavanje, iz razloga geografske odrednice, s obzirom na stalno pozivanje na jedinstvo i na brojku od 4.100 Bošnjaka izjašnjenih na posljednjem popisu stanovništva u opštini Dragaš?

Emilija Redžepi: O tome sam govorila u Parlamentu Kosova i ne želim ponovo. A što vi iz info-ks.neta i bošnjak-neta niste smjeli da objavite zbog "straha", to je vaša stvar. Ja se sada više plašim trenutne situacije u Ljubiždi i gašenje nastave na bosanskom jeziku. Upravo se svi mi zajedno moramo udružiti, počev od političara, NVO-a, medija, a prije svega prosvjetnih radnika koji drže radna mjesta kako u selima ali i u gradu, po osnovnim i srednjim školama, kako i na koji način zaustaviti ovaj fenomen asimilacije koji će nas unuštiti, a pritom i zatvoriti mnoga radna mjesta.

Mnogo je izazova i problema sa kojim se bošnjačka zajednica svakodnevno susreće, gdje se svakako izdvajaju iseljavanje i nezaposlenost. Da li imate neke konkretne prijedloge za njihova bar djelimična rješenja?

Emilija Redžepi: Da, ima i radim na tome, ali te informacije dobićete tokom otvaranja … jer u suprotnom imaćete puno posla ako se to pročuje, odmah će ovi iz Koalicije Vakat dati saopštenje za javnost kako su oni to uradili … haha ... ovako neka razmišljaju o čemu se radi …

Želim da se zahvalim vašoj redakciji na vremenu kojeg ste mi posvetili, nisam od onih političara koji ne žele da odgovore na vaša pitanja, te vas molim da u bilo koje vrijeme možemo razgovarati o svim problemima sa kojima se naša zajednica suočava, bez ikakvih prethodnih priprema.