Intervju za beogradske

On je ovu ocjenu dao u intervjuu datom beogradskom listu "Novosti" u kojem je između ostalog rekao da terorističke organizacije mogu vrbovati svoje sljedbenike.

Komandant KFOR-a, Francesco Paolo Figliuolo je rekao da oni to rade u zemljama gdje postoji siromaštvo, marginalizacija i u kojima nema mjesta perspektivi. Ali komandant KFOR-a na Kosovu je pohvalio domaće institucije na angažovanju u borbi protiv terorizma.

Figliuolo je dodao da su institucije Kosova sposobne da se bave pitanjima svojih građana koji se priključuju stranim ratištima i borbi protiv terorizma.

Međutim on je priznao da Albanci, pripadnici islamskih terorističkih organizacija vrbuju sve veći broj mladih za ratišta u Iraku i Siriji, a što je prema njegovim riječima, najlakše tamo gdje ima siromaštva i nedostatka perspektive.

"Fenomen 'stranih boraca' utiče na svaku evropsku zemlju na različitim nivoima", rekao je Figliuolo.

"Terorističke organizacije obično regrutuju svoje sljedbenike tamo gdje postoji siromaštvo, marginalizacija, nedostatak perspektive. Ali, institucije na Kosovu posvećene su borbi protiv ove pojave i posljednjih mjeseci preduzele su aktivnosti za spriječavanje terorizma".

Figliuolo za “Novosti” također govori i o bezbjednosnoj situaciji, povratnicima, zaštiti manastira, Bezbjednosnim snagama Kosova...

"Imamo 5.000 vojnika koji brzo mogu da reaguju na cijelom Kosovu", rekao je on i dodao "Situacija na Kosovu je mirna i stabilna i pobošljava se svakog dana, zahvaljujući odlučnosti KFOR-a i svih kosovskih bezbjednosnih organizacija. Međutim, još postoje nepredvidive situacije koje mogu nastati zbog krhke prirode međunacionalnih odnosa".

Na pitanje da li se može garantovati bezbjednost i na sjeveru Kosova on je odgovorio da su u stanju da obezbjede sigurnost u koordinaciji s Policijom Kosova i EULEX-om, i nastavio da KFOR ima oko 5.000 vojnika na Kosovu koji mogu brzo da se rasporede po cijeloj teritoriji.

Što se tiče  procjene situacije oko mosta na Ibru on kaže da je "bezbjednosna situacija u ovom dijelu Mitrovice je trenutno mirna. KFOR i kosovska policija su prisutni na mostu na Ibru. Uvijek smo spremni da spriječimo eventualne eskalacije napetosti i da intervenišemo, ako je neophodno", rekao je Figliuolo i dodao "da je ovo specifičan aspekt njihove misije koji je pozitivno implementiran i nastavićemo da obezbjeđujemo slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu".

Upitan je da li je tačno da Albanci imaju podršku KFOR-a za transformaciju Bezbjednosnih snaga Kosova u Vojsku Kosova?

Za Bezbjednosne snage Kosova je kazao da KFOR nije iznio nikakve izjave o ovoj temi te da je evolucija kosovskih bezbjednosnih snaga je politički proces.