Pojedinici stavili lični ispred opštih interesa

Odlazeća ambasadorka SAD u Prištini Tracey Ann Jacobson kaže da su pojedinci "stavili lične interese ispred interesa zemlje" i da zbog njih u kosovskom parlamentu nije usvojena odluka o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Ona je u intervjuu za list "Zëri" govorila o koruptiranoj politici, milionerima koji zvanično imaju samo platu, sudijama kojima se prijeti, vjerskom radikalizmu, i drugim temema.

Tracey Jacobson je nedopustivim i za "žaljenje" ocjenila da interesi i pristup pojedinaca, koji mogu biti optuženi, "budu stavljeni ispred interesa Kosova".

Glavni problem Kosova - korupcija

Američka ambasadorka je govorila i o korupciji kao jednom od glavnih problema na Kosovu.

U intervjuu listu "Zëri", ona je precizirala da protivnici formiranja Specijalnog suda imaju razne razloge - neki se plaše za sebe, drugi imaju prijatelje koji bi se mogli naći na optužnici, a ima i onih iz opozicije koji to čine zarad političkih poena.

Prema njenim riječima, neuspjeh usvajanja amandmana za formiranje Specijalnog suda ostavlja mogućnosti da o tom pitanju odlučuju UN, gdje bi, kako je kazala, ono moglo da bude "politizovano od strane zemalja koje ne priznaju Kosovo".

"Mi podstičemo vladu da donosi odluke koje su za dobrobit Kosova, a ne za dobro bilo koje političke partije", rekla je Jacobson.

Ona je istakla da je o korupciji na Kosovu više puta razgovarala sa političarima i pitala ih o fenomenu njihovog bogaćenja, a oni bi joj, kako je kazala, odgovarali "imam strica u Švicarskoj koji je mnogo bogat, te imaju prijatelje koji su im dali novac..."

"Jedan političar me je čak i upitao 'šta ako kod vas u Americi neki kongresmen uzme novac od prijatelja? Šta bi se desilo? To ne bi stvorilo problem", kazala sam da članovi kongresa idu u zatvor zbog toga.

"Imamo bivše guvernere, koji su u zatvoru u SAD jer su uzeli velike sume novca", precizirala je Tracey Jacobson.

Govoreći o ekstremnom islamizmu i odlasku kosovskih stanovnika u rat u Siriji i Irak, Jacobson je navela da je kosovska vlada preduzela mjere za otkrivanje i njihovo finansiranje preko raznih NVO čime se, ne samo javnosti radi, nego i suštinski, uključila u borbu, zbog čega su SAD zadovoljne kako je Kosovo pristupilo tom globalnom problemu.