U intervjuu za RTK2

Vođa makedonskog Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev izjavio za RTK2 da u pregovorima sa makedonskim vlastima očekuje promjene - ostavku premijera i vanredne izbore na svim nivoima u Makedoniji.

"Nadam se (promjenama) i zato smo prisutni u svim ovim pokušajima dijaloga. Mi još uvijek nismo započeli dijalog. Zadnji pokušaj je bio u premijerovom kabinetu, on je to snimio i snimak pokazao javnosti. Nakon toga on me je optužio da sam nad njim izvršio nasilje, nastupila je nesgodna situacija... Mi smo političari i naše sujete ostavili smo kod kuće, jer moramo da radimo u interesu naroda", rekao je Zaev.

Ponosan je kaže, zbog onog što narod u Makedoniji podržava, i da se to videlo na velikom nedjeljnom skupu opozicije, bogastvo multietnčke zemlje, jer su zajedno bili Makedonci, Albanci, Srbi, Turci.. .

"To moramo ako budemo pametni, mi političari da iskoristimo za razvoj naše zemlje", rekao je Zaev.

U očekivanju dijaloga vlasti i opozicije u Strazburu Zaev kaže je sve prihvatiljivo šta će  reći (Federica) Mogerini,  (Johanes) Han ili (Jean Klod) Junker i kada budu kazali šta je dobro za nju.

"Ako kažu da Gruevski treba da ostane, neka tako bude. Ali, to je nemoguće. Premijer Makedonije, je predvodio sve ove zločine u našoj zemlji. Narod je to znao, a mi smo to potvrdili dokazima, koje više od tri i po mjeseca djelimo preko press konferecija našim grđanima", naveo je predsjednik SDSM-a.

Za detalje o raspletu i sudskom epilogu slučaja "Monstrum", Zaev kaže da iako je bilo za očekivati da budu objavljeni pred miting opozicije u nedjelju, to nije učinio jer se dogodilo Kumanovo.

"Bilo je rano nakon tragičnih događaja u Kumanovu. Istine radi, i ja sam se lično uplašio, ali i svi u našoj partiji. Većina Albanaca iz makedonskog bloka, ali i svi ostali su sugerisali da se to objavi, ali da ne mora da bude do protesta. Obaveza koja je još veća proističe da je na protestu bilo i Albanaca procentualno onoliko koliko živi u Makedoniji. Ako smo bili ovde 100.000, oni su bili 20 odsto. Znam da to moram da podjelimo kao istinu sa našim građanima, postoji još nekoliko paketa. Na primjer kako je zatvoren primarni medij u to vrijeme TV A1, kako se troši nas novac iz budžeta Skoplja za 2014. godinu i neki drugi slučajevi za koje postoji interes u javnosti", rekao je Zaev za RTK2.  

On ne vjeruje da upad noružanih ljudi u Gošince i u Kumanovo ima veze sa formiranjem specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, jer smatra da postoje druge alternative da se spriječi formiranje tog tijela.

"Ovo je bila grupa sačinjena od osoba iz Makedonije, Kosova i Srbije. To su kriminalci. To su banditi i na kraju su pokazali i da su teroristi, jer su došli u domove mirnih ljudi. Bez obzira da li su to Albanci ili Makedonci ili Srbi koji žive u Kumnovu. Teroristički akt su počinili. Najžalije mi je što su uvidjeli da je ovo pogodno tlo, da dok je kriza, to urade. Ne mogu da krivim ni vladu iz Prštine, Srbije ili ove ovdje zato što nemam konkretne dokaze, da je neko to sa planom uradio, ali mogu da okrivim sve zajedno zato što nisu uradili to što je trebalo da urade, da spriječe ovakve kriminalne bande. Oni su to uradili u našoj zemlji, ali su to mogli da urade u Prištini, u Beogradu. Oni su znali godinama, razmjenjivali su informacije tajnih službi, znali su da imaju kriminalni dosije, ali to nisu spriječili. Posljednji put je bilo Gošince, gdje nije bilo žrtava, ali su dozvolili da nakon dvije nedjelje uđu u naseljeno mjesto", rekao je Zaev.

On u Makedoniji očekuje jasan rasplet, da premijer podnese ostavku.

"Ubjeđen sam u to i ja i građani. Vjerujem da će to biti brzo. Zato što se on muči, a muči i nas opozicionare, ali i našu Makedoniju. Ne tražimo da promjenimo uloge. Tražimo uspostavljanje prelazne vlade. Bez obzira da li će biti ekspertska, tehnokratska, ili prelazno politička koja će pripremiti našu zemlju za prijevremene parlamentarne izbore. U tom periodu bi vratili kontrolne mehanizme koja svaka demokratska zemlja mora da ima, vratiti nezavisnot pravosuđu, oformiti antikorupcijsku komisiiju, regulatorne organe kao što su fond za reviziju, da sa neutralnim pristupom konačno imamo šansu na fer i demokratske izbore", kazao je Zaev.

Na kritike da koristi ulicu i trenutak da dođe na mjesto premijera, Zaev kaže da opozicija godinama vodi ovu bitku, od 24. decembra 2012. kada su novinari izbačeni iz parlamenta da ne bi slikali izbacivanje opozicije iz skupštinskog doma.

"Vlast vjerovatno opijena vlašću živi u oblacima svih ovih godina, gdje su ugnjetena osnovna čovjekova prava i slobode. Imamo političke zatovrenike. Oni su definisali kakve će biti sudske presude nevinim građanima samo da bi pokazali koliko su moćni. Prije toga smo pokušavali kroz dijalog da dođemo do riješenja, posljednji je snimljen u premijerovom kabinetu. Zato smo krenuli sa projektom istina za Makedoniju, koji je potvrdio ono što su naši stanovnici znali. Sada mirnim protestima demonstriramo volju našeg naroda da premijer konačno donese odluku i podnese ostavku", podvukao je Zaev.