Intervju za RTK2

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga pozvala je kosovske Srbe da se integrišu u institucionalni i društveni život Kosova, raseljene da se vrate, a institucije da učine sve u cilju normalizacije života. Jahjaga se u intervjuu za RTK2 založila za nastavak dijaloga Kosova i Srbije, te pozvala Beograd da prekine podršku paralelnim strukturama na sjeveru Kosova.

Unaprijeđenje prilika u svim oblastima života je naša zajednička misija i nju ćemo ispuniti zarad budućih generacija, izjavila je predsjednica Kosova Atifete Jahjaga. Ona je u intervjuu za RTK2, TV kanalu javnog servisa na srpskom jeziku, ocjenila da je u godini za nama jedan od glavnih uspjeha bio početak integracije sjevera Kosova i formiranje institucija poslije višemjesečne krize.

“Tokom te krize testirali smo manje-više strpljenje građana, Ustav i našu unutrašnju demokratiju. Ali sada imamo institucije i potrebno je da izvršimo sve obaveze koje imamo prema građanima”, izjavila je Jahjaga, dodavši da je potrebna dalja integracija svih zajednica.

“Posebno je bilo učešće četiri opštine na sjeveru Kosova na lokalnim izborima, na kojima su izabrani legalni i legitimni predstavnici, doprinoseći njihovoj daljoj integraciji u institucionalni i društveni život Kosova”, rekla je Jahjaga.

“Kosovo je postiglo značajan napredak ne samo u integraciji građana već i u izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama u regionu, obuhvatajući dobre odnose sa našim sjevernim susjedom Republikom Srbijom”, kazala je ona.

Jahjaga je istakla da svaki građanin i svaka zajednica imaju ustavne i zakonske obaveze koje treba da ispune, jer se na taj način “garantuje dalja integracija građana u institucionalni i društveni život”.

Po riječima Jahjage uspješno je prevaziđena kriza u međunacionalnim odnosima nakon utakmice fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, kada je, kako je kazala, Kosovo uspjelo da sačuva “dobar duh saradnje i razumijevanje među svim zajednicama”.

Jahjaga je istakla da se dijalog Kosova i Srbije uz posredovanje EU treba nastaviti, izrazivši uvjerenje da će voditi ka daljoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, ali i u regionu.

“Nismo imali drugu alternativu osim procesa dijaloga, koji ne samo da je imao za cilj normalizaciju odnosa već i olakšanje života građana na cijeloj teritoriji Kosova”.

“Uspjeh ovog procesa ne treba mjeriti brojem postignutih sporazuma već implementacijom onog što je dogovoreno, a što ima za cilj olakšanje života građana”, tvrdi Jahjaga i upozorava da Beograd nije učinio mnogo na implementaciji postignutih dogovora.

“Naši građani sa ove i one strane granice treba da budu most saradnje, a ne sredstvo za politička potkusurivanja. Beograd treba da bude mnogo svjesniji u sprovođenju svih sporazuma i obaveza, treba da prestane da podržava ilegalne i paralelne strukture na sjeveru Kosova”, izjavila je Jahjaga, ukazujući da su “građani taoci navedenih struktura, što ih sprečava da se integrišu u institucionalni i društveni život”.

“Što prije ovaj uticaj Srbije prestane mi ćemo moći da brzo pružimo ruku saradnje našim građanima”, istakla je predsjednica.

Jahjaga je izrazila nezadovoljstvo rezultatima u povratku raseljenih lica kako onih unutar tako i van Kosova, navodeći da se povratak ne odvija se željenom brzinom iako su “institucije radile sa svim građanima i međunarodnim mehanizmima, kako bi se stvorili svi uslovi i sve okolnosti neophodne za povratak”.

“Jedna od najvećih vrijednosti koje je Kosovo imalo decenijama jeste njegov sastav, odnosno multietničnost, što je vrijednost koju smo naslijedili generacijama i tu vrijednost moramo unaprijediti. Vi znate da ministarstvo za povratak vodi srpska zajednica, s ciljem da izvršne vlasti Republike Kosovo pošalju poruku građanima. Ja pozivam sve građane, svih zajednica, da se vrate u svoja rodna mjesta, u svoja naselja i da nastave da grade zajednički život, kao što je oduvijek i bilo”, rekla je Jahjaga.

Komentarišući problem imovinskih sporova i uzurpacije koje povratnici imaju, predsjednica je pružila uvjeravanja da se to pravo mora poštovati.

“Sloboda kretanja i pravo na imovinu su prava garantovana Ustavom i zakonima Republike Kosovo. Ali to zahtjeva bolju saradnju građana i institucija. Moramo jednom zauvijek napustiti predrasude i orijentisati se da podržimo naše institucije koje moraju sprovoditi Ustav i zakone Kosova”, izjavila je ona.

Govoreći o Specijalnom sudu, Jahjaga ističe da je Kosovo spremno da ispuni sve obaveze, kako prema građanima tako i prema međunarodnoj zajednici.

“Vi znate da je Skupština Kosova usvojila formiranje Specijalnog suda, a Kosovo je država zasnovana na principu odgovornosti prema svim svojim građanima”.

Ona je ocjenila da od efikasnosti u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala zavisi brzina reformi neophodnih za ekonomski razvoj, privlačenja stranih investicija i evropska integracija Kosova. Pozvala je građane da sarađuju i prijave svaki slučaj korupcije.

Prema riječima Jahjage, prioriteti u 2015. biće reforme u sigurnosti, pravosuđa, obrazovanja, zdravstva, ekonomskog razvoja.

“Želim dobru godinu svim građanima Republike Kosovo, želim prosperitet, perspektivu za sve građane, godinu napretka, blagostanja, jer je to naša zajednička misija i treba da je ispunimo zarad budućih generacija”, izjavila je Jahjaga.