Rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr Muharem Avdispahić u intervjuu za info-ks.net

Univerzitet u Sarajevu od 2009. godine ima potpisane sporazume o akademskoj saradnji sa Univerzitetom u Prištini i Univerzitetom AAB u Prištini. Potrebno je interesovanje tri organizacione jedinice za saradnju kako bi procedura bila nastavljena i kako bi Senat mogao razmatrati davanje saglasnosti na potpisivanje sporazuma o akademskoj saradnji sa Univerzitetom u Prizrenu. Svakako smo spremni pomoći u realizaciji programa na bosanskom jeziku, rekao je za naš portal prof. dr. Muharem Avdispahić, dr.h.c., rektor Univerziteta u Sarajevu.

1. Univerzitet u Sarajevu je ranije, dok je Faruk Čaklovica bio rektor, potpisao Sporazum o saradnji sa Univerzitetom u Prištini. U međuvremenu su na Kosovu otvoreni javni univerziteti u Prizrenu i Peći, na kojima se nastava izvodi i na bosanskom jeziku. Da li ste spremni da i sa ovim univerzitetima potpišete memorandum o saradnji?
Avdispahić: Univerzitet u Sarajevu od 2009. godine ima potpisane sporazume o akademskoj saradnji sa Univerzitetom u Prištini i Univerzitetom AAB u Prištini. Putem sporazuma potpisanih sa univerzitetima širom svijeta i članstvom u međunarodnim organizacijama i akademskim mrežama, Univerzitet u Sarajevu nastoji stvoriti pretpostavke za intenziviranje međunarodne saradnje i povećanje mobilnosti nastavnika, saradnika i studenata. Uvodeći i razvijajući zajedničke studijske programe sa međunarodnim partnerima razvijen je set instrumenata i aktivnosti koje se fokusiraju na razvoj međunarodnih i interkulturalnih kompetencija studenata kako bi studenti završili univerzitet kao stručnjaci spremni da žive i rade u globaliziranom svijetu. Ukupno je sklopljeno 117 sporazuma sa univerzitetima širom svijeta, a najveći broj sporazuma Univerzitet u Sarajevu je zaključio sa univerzitetima u evropskim zemljama.
Ostvarivanju saradnje sa univerzitetima i potpisivanju sporazuma o akademskoj saradnji prethodi administrativna procedura koja podrazumijeva pokretanje inicijative određenog univerziteta, nakon čega se informacija dostavlja fakultetima/akademijama Univerziteta u Sarajevu kako bi izrazili interes za saradnju. Potrebno je interesovanje tri organizacione jedinice za saradnju kako bi procedura bila nastavljena i kako bi Senat mogao razmatrati davanje saglasnosti na potpisivanje sporazuma o akademskoj saradnji sa Univerzitetom u Prizrenu.
U novije vrijeme, jedan od faktora koji utiču na odluku o potpisivanju sporazuma o akademskoj saradnji jeste i pozicija univerziteta na nekoj od svjetskih rang-lista univerziteta, od Šangajske kao najprestižnije do Webometrics kao najobuhvatnije.
Uz sve rečeno, svakako smo spremni pomoći u realizaciji programa na bosanskom jeziku.
2. Koje su oblasti u kojima biste mogli sarađivati?
Avdispahić: Univerzitet u Sarajevu je sveobuhvatan univerzitet koji pokriva područja humanističkih, društvenih, medicinskih, prirodno-matematičkih i biotehničkih, tehničkih nauka, te umjetnosti. Saradnja se uspostavlja na temelju kompatibilnosti studijskih programa i srodnosti akademskih disciplina kako bi se nakon potpisivanja sporazuma o akademskoj saradnji moglo pristupiti njegovoj implementaciji. 
3. Preduniverzitetsko obrazovanje na Kosovu je po sistemu 5+4+3/4. Od ove godine će biti po sistemu 5+4+3. To znači da će sve srednje škole trajati 3 godine. Pošto je uslov za upis na Sarajevskom univerzitetu završena četvorogodišnja srednja škola, kako mislite riješiti ovaj problem?
Avdispahić: To je pitanje procesa integracija u Evropsku uniju i ujednačavanja sva tri nivoa obrazovanja u skladu sa evropskim trendovima obrazovanja.
4. Na vašem univerzitetu studira značajan broj studenata sa Kosova. Da li vam je poznato da imaju problema oko nostrifikacije i priznavanja diploma na Kosovu i šta možete uraditi po ovom pitanju?
Avdispahić: Univerzitet u Sarajevu nije s tim upoznat, niti su nam studenti sa Kosova koji su određeni ciklus studija završili na nekom od fakulteta ili akademija Univerziteta ukazali na takav problem ili nam se obratili sa konkretnim zahtjevom. Ovo pitanje je u nadležnosti obrazovnog tijela koje se bavi provođenjem priznavanja inostranih kvalifikacija na Kosovu.
5. Građani Kosova ne mogu bez vize ući na teritoriju BiH? To isto važi i za sve one koji bi eventualno željeli studirati u vašoj zemlji. Da li ste nekad javno ukazali na ovaj problem?
Avdispahić: Vjerujem da je javnosti Kosova poznato da je takvo stanje u apsolutnom neskladu s onim što je većinsko mnijenje naroda u Bosni i Hercegovini. Već devetnaestu godinu taoci smo ustava koji nije donijela skupština ove države i koji nije izraz slobodne volje njenih građana. U svakoj prilici nastojimo ukazati na potrebu da se Bosna i Hercegovina u stvarnosti pripusti u univerzum u kom se primjenjuju globalno proklamovane demokratske vrijednosti i da se otklone mehanizmi blokade u političkom odlučivanju koji dovode do ovako neprirodnih i nepoželjnih situacija.
6. Kako gledate na uvođenje vize od strane Republike Kosovo za građane BiH?
Avdispahić: Univerziteti su po svom pozivu mjesta kojim ne odgovara takva vrsta ograničenja. Uvođenje viznog režima otežava neometano kretanje studenata, nastavnika i saradnika. Odluka o uvođenju viza za građane Bosne i Hercegovine može se politički posmatrati kao mjera reciprociteta, ali ujedno i kao podsticaj za definitivno i obostrano ukidanje viza, a time i rješavanje pitanja slobode kretanja u oba pravca.
Biografija prof. dr. Muharema Avdispahića, dr.h.c., rektora Univerziteta u Sarajevu
• Prof. dr. Muharem Avdispahić, dr.h.c. je redovni profesor matematičke analize na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, a također predaje Filozofiju matematike i prirodnih nauka i Historiju moderne matematike. 
Prof. dr. Muharem Avdispahić izabran je na funkciju rektora Univerziteta u Sarajevu za mandatni period 2012.–2016. godine. Obavljao je dužnosti dekana Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prorektora Univerziteta u Sarajevu i akademskog predstavnika Bosne i Hercegovine u Komisiji za visoko obrazovanje i istraživanje pri Vijeću Evrope. Počasni je doktor Kingston Univerziteta (Velika Britanija) i dobitnik Internacionalne nagrade Al Khwarizmi za izuzetna naučna dostignuća. Matematičke rezultate je objavio i izlagao u SAD, Rusiji, Kini, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Japanu, Austriji, Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj, Švajcarskoj, Belgiji, Holandiji, Španiji, Švedskoj, Bugarskoj, Tajvanu, Iranu, Pakistanu, Indiji i Južnoj Koreji. Koordinirao je projekte koji su doprinijeli uspostavi centra Akademske i istraživačke mreže Bosne i Hercegovine BIHARNET i bibliotečko-informatičkog centra COBISS-BH, kao i trogodišnji projekt Doktorskog studija matematičkih nauka u Jugoistočnoj Evropi. 
Detaljniji biografski podaci prof. dr. Muharema Avdispahića dostupni su na linku:
http://unsa.ba/s/images/stories/AMOB/VI/Biografija.pdf