Budućnost je u multietničkom Kosovu

Kosovski šef diplomatije Enver Hoxhaj kaže, uoči ponovljenih izbora, da je siguran da će Srbi iskoristiti tu priliku i da je "budućnost u multietničkom Kosovu".

"Na tri biračka mjesta izbori se zbog incidenata ponavljaju 17. novembra. Siguran sam da će srpski građani iskoristiti ovu priliku", rekao je Hoxhaj u intervjuu za njemački list "Die Welt".

Prema njegovim riječima, ti incidenti su bili pojedinačni slučajevi, dok su na ostaloj teritoriji Kosova izbori protekli mirno.

Hoxhaj je takođe naveo da Srbija mora da prizna suverenitet Kosova, savjetovao da se povuče sa Kosova i preporučio Beogradu da se tamo "više ne miješa".

"Beograd mora prihvatiti suverenitet i teritorijalni integritet Kosova. Rješenje može samo da glasi - Srbija se mora povući sa Kosova i u buduće se ne smije više miješati", rekao je on, precizirajući da se Srbija miješa tako što spriječava Kosovo da bude član regionalnih saveza i međunarodno priznanje Kosova.

"Mi poštujemo doprinos koji je Srbija do sada učinila. Ali obećanja nisu dovoljna, moraju postojati djela", kritikovao je kosovski ministar.

Govoreći o izborima 3. novembra, Hoxhaj je ocijenio da izbori na "cjelokupnoj državnoj teritoriji Kosova" znače veliki napredak.

"Oni su zato historijski, jer su Srbi na sjeveru Kosova prvi put imali mogućnost da se integrišu u kosovske institucije. Glasanje je dio sporazuma o normalizacije Beograda i Prištine, kome je Brisel posredovao", rekao je Hoxhaj.

Odgovarajući na pitanje o tome kako se sprovodi dogovorena normalizacija, Hoxhaj je rekao da su se oni "na papiru sa Srbijom dogovorili o suštinskim koracima" i kritikovao Beograd da nije u svim tačkama sproveo riječi u djela.

"Srbija je u sporazumu, postignutom uz posredovanje EU, obećala ukidanje paralelnih struktura na sjeveru Kosova. Pri tom, ja ne mislim samo da se isprazne kancelarije, već, takođe, da se obustavi djelovanje....", rekao je Hoxhaj.

On je, takođe, rekao da na jugu Kosova živi srpska manjina, "koja je dobro integrisana" i naglasio da to mora uspjeti i na ostaloj teritoriji.

Cilj je da se Srbi sa sjevera privredno i društveno povežu u Kosovo. Zbog toga, dodao je, Vlada mora, i mi to namjeravamo, da na sjever investira.

Kada je riječ o činjenici da pet zemalja Evropske unije (EU) nije priznalo Kosovo, ocijenio da je to više zbog unutrašnjih pitanja tih zemalja, a ne iz pravnih razloga i dodao da je samo pitanje vremena kada će i te države otvoriti svoje ambasade na Kosovu.

"Mi normalizujemo odnose sa Srbijom i pregovaramo sa EU o sporazumu o asocijaciji. Obje stvari govore u prilog tome da i tih pet zemalja EU ne mogu vječno izbjegavati da nas priznaju.To je, nadamo se, samo pitanje vremena kada će oni otvoriti ambasade kod nas", rekao je Hoxhaj i dodao da EU treba da proces prati i nadgleda.

Evropska perpektiva Srbije je, prema Hoxhaju, "poluga", koja treba da bude angažovana i Brisel bi tu "polugu", smatra kosovski ministar, trebalo da koristi da bi garantovao uspjeh normalizacije.

Hoxhaj smatra da bi trebalo da se pokrene otvorena debata o tome koliko je Beograd svoje obećane obaveze ispunio i kaže da je "kombinacija pritisaka i ponuda proteklih godina na Balkanu pokazala veliko dejstvo".

Prema Hoxhaju, i njemačka vlada ima okvir "za igru", da "bi Srbiju bolje integrisala"...