Rasim Demiri, potpredsjednik Skupštine Kosova

Predstavnici ispred bošnjačke zajednice u Parlamentu glasali protiv mog imenovanja, odnosno protiv toga da Bošnjak bude izabran na ovu visoku i veoma važnu državnu funkciju, što je veoma žalosno. Postoji i transkript i zvanična lista ko je sve glasao ZA, ko PROTIV, a ko je bio UZDRŽAN i gdje se vidi da su ostali predstavnici ispred bošnjačke zajednice bili protiv mog imenovanja, što je veoma razočaravajuće i u neku ruku čudno.

Na sjednici parlamenta koja je održana u četvrtak poslanik ispred bošnjačke zajednice Rasim Demiri je sa 76 glasova za, 6 protiv i jednim suzdržanim izabran za zamjenika predsjednika Skupštine Kosova.
Ovim povodom sa Rasimom Demirijem razgovaramo o značaju ove visoke funkcije za bošnjačku zajednicu i nejedinstvu njenih političkih predstavnika. 
Šta zapravo dobijanje ove funkcije potpredsjednika Skupštine Kosova znači za vas lično i za bošnjačku zajednicu koju predstavljate? 
Rasim Demiri: Činjenica da sam dobio  76 glasova u Skupštini jeste znak široke podrške koju uživamo i potvrda da je Koalicija Vakat uvažena od strane šire političke javnosti, kao i drugih političkih subjekata. Ne samo u koaliciji kojoj pripadamo, već i od strane opozicionih partija. To me veoma raduje i dokazuje da je bošnjačka zajednica svojom integracijom u društvu veoma doprinosi afirmaciji i demokratizaciji Kosova. 
Što se same funkcije potpredsjednika Skupštine tiče ona predviđa zastupljanje i drugih  nevećinskih zajednica na Kosovu, poput turske, aškalijske, egipćanske, romske i goranske zajednice. Ono što je dobro za bošnjačku zajednicu na Kosovu jeste činjenica da će uvjek imati informacije iz prve ruke koje dolaze u Skupštinu Kosova, da ću se truditi da obavljam ovu funkciju na najbolji način i da ću sigurno dati veći doprinos kada je u pitanju naša zajednica ali i da ću pored naših interesa štititi i interese ostalih nevećinskih zajednica na Kosovu. 
Želim da istaknem podatak sa samog glasanja a to je da su ostali predstavnici ispred bošnjačke zajednice u Parlamentu glasali protiv mog imenovanja, odnosno protiv toga da Bošnjak bude izabran na ovu visoku i veoma važnu državnu funkciju, što je veoma žalosno. Postoji i transkript i zvanična lista ko je sve glasao ZA, ko PROTIV, a ko je bio UZDRŽAN i gdje se vidi da su ostali predstavnici ispred bošnjačke zajednice bili protiv mog imenovanja, što je veoma razočaravajuće i u neku ruku čudno. Takvo ponašanje bošnjačkih zastupnika ne vodi ničemu jer naš narod od nas očekuje jedinstvo i zajednički rad. Uvijek smo u ranijim sličnim dešavanjima pokazivali jedinstvo kada su u pitanju zajednički interesi bošnjačke zajednice na Kosovu. Recimo da je ovo bio jedan dobar test, za nekoga uspješan a za nekoga vrlo loš, jer su svi oni trebali pokazati svoje jedinstvo i trebali glasati za moj izbor. Što se tiče nas iz Koalicije “Vakat“ mogu reći da smo mi uvijek za jedinstvo i zajednički rad te mislim da se u budućnosti ovakve stvari neće ponavljati, jer ako nas je naš narod izabrao mi svi u Parlamentu Kosova trebamo braniti interese naše zajednice, iako često imamo različite stavove u pogledu budućnosti.
Da li ova vaša nova funkcija kao i imenovanje predsjednika Koalicije "Vakat" Džezaira Muratija za savjetnika premijera znači da ostajete privrženi koaliciji sa vladajućom strankom?
Rasim Demiri: Što se tiče mog izbora na ovu novu funkciju ona je predviđena Ustavom Kosova. Mi jesmo u vladajućoj koaliciji, kako na centralnom tako i na lokalnom nivou u Prizrenu, ali moj izbor za člana Predsjedništva nije dio nikakvog koalicionog sporazuma. Želim istaći da u dva prethodna glasanja u Skupštini  za moje imenovanje na ovu funkciju nismo imali punu podršku od strane koalicionih partnera. Poslanici ispred vladajuće stranke koji su bili prisutni prilikom prethodnog izbora nisu svi glasali za mene. Inače je naš odnos sa svim koalicionim partnerima jako dobar i dobro surađujemo. Imamo određenih problema na lokalnom nivou, konkretno u Prizrenu gdje nije ispoštovan naš sporazum oko funkcije koordinatora na bosanskom jeziku. Tu je i problem oko odvajanja osnovne škole u Grnčaru u Podgori gdje odavno postoji odluka Ministarstva za obrazovanja Vlade Kosova da se ta škola odvoji od matične škole u Ljubiždi ali nažalost opštinski direktorijat za obrazovanje u Prizrenu ne sprovodi tu odluku iz samo njima znanih razloga. Nadam se da ćemo uskoro i ove probleme uspješno riješiti. 
Skoro smo imali razgovore na najvišem nivou sa drugom po jačini albanskom partijom na Kosovu - Demokratskim savezom Kosova (LDK), ali to svakako ne znači da je ta naša posjeta početak neke nove saradnje i koalicije. Mi možemo sarađivati sa svim partijama i sa LDK. Ta partija je prepoznala našu politiku i naše djelovanje i vidi nas kao ozbiljnu partiju a mi smo bili samo njihovi gosti na poziv predsjednika LDK-a, profesora Ise Mustafa i tom prilikom imali isrcpne razgovore o različitim temama. Takođe ističem da su i druge parlamentarne partije na Kosovu zainteresirane za saradnju sa nama, tako da smo ovih dana dobili poziv i od pokreta “Samoopredeljenje“ gdje nas je lično njihov predsjednik Albin Kurti kontaktirao i pozvao na razgovor u vezi neke buduće saradnje. Mi smo ovaj poziv prihvatili sa malom rezervom zato što u programu ovog pokreta manjinama se ne daju neka prava koja sada imaju. Ukoliko dođe do razgovora mi ćemo svakako ukazati da nam je zaštita prava manjinskih zajednica na prvom mjestu. U svim ovim razgovorima sa drugim partijama ne dogovaramo nikakve koalicije već samo iznosimo probleme za koje vladajuća koalicija još uvijek nema ruzumijevanja, poput problema decentralizacije tj. dobijanja bošnjačkih opština na Kosovu, koje nam po Ahtisaarijevom planu pripadaju. Prilikom usvajanja ovog plana i LDK je bila na vlasti i nadam se da će za naše buduće opštine Rečane Gora i Vitomirica opozicija imati razumijevanja i da će zajedno sa vladajućom koalicijom podržati naše zahtjeve.
Sigurno će uskoro i doći na dnevni red u Parlamentu Kosova pitanje decentralizacije i osnivanje bošnjačkih opština na Kosovu i mi smo mi uvijek bili za to da se naši problemi rješavaju u Parlamentu Kosova, a kada napokon ovo dođe na dnevni red, mi ćemo tražiti pomoć od svih partija.
Razgovor vodio: Vinetu Ganić