Arsim Tarik Saliji prilikom gostovanja na bh. televiziji TV1

"Građani Bosne i Hercegovine nisu upoznati sa kulturom i tradicijom Bošnjaka Kosova, a velika većina ne zna da na Kosovu pored Albanaca i Srba žive Bošnjaci. Stoga je bio jedan od razloga osnivanje našeg Udruženja", kaže Arsim Tarik Saliji sekretar udruženja Bošnjaka Kosova u Sarajevu.

Udruženja Bošnjaka Kosova u Sarajevu je osnovano aprila prošle godine. Koji je cilj udruženja i koje ćete probleme Bošnjaka Kosova tretirati?
Saliji: Udruženje okuplja Bošnjake Kosova koji žive i rade u BiH. Cilj osnivanja je upoznavanje bh gradana s kulturnim vrijednostima i tradicijom Bošnjaka Kosova, kao i zalaganje za školovanje studenata i srednjoškolaca Kosova u BiH i edukativnim institucijama, bez obzira na njihovu spol, religiju, nacionalnu i politicku pripadnost. Održavanje kulturnih manifestacija, izložbi, promocija knjiga i drugih publikacija radi promoviranja djelatnosti Udruženja. Organiziranje edukativnih seminara, tribina, okruglih stolova, debata, razmjena iskustava, saznanja i informacija sa srodnim udruženjima i drugim nevladinim organizacijama u zemlji i inostranstvu.
Nedavno ste imali intervju za agenciju Fena. Povod je bio nemogućnost putovanja u BiH s kosovskom licnim dokumentima. Da li ima ikakvih naznaka da će se u skorije vrijeme nešto promijeniti?
Saliji: Da, taj intervju koji sam dao za agenciju Fena je bio da bi ukazali građanima Bosne i Hercegovine da i na Kosovu žive Bošnjaci koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju matičnu državu. Da Kosovari ne mogu sa svojim dokumentima putovati u BiH jer im treba viza, koju je ne moguće dobiti. Nažalost, ne vjerujem da ce se uskoro desiti neka promjena.
Koliko su građani Bosne i Hercegovine upoznati sa kulturom i tradicijom Bošnjaka Kosova. Znaju li uopšte da na Kosovu žive Bošnjaci?
Saliji: Građani Bosne i Hercegovine nisu upoznati sa kulturom i tradicijom Bošnjaka Kosova, a velika većina ne zna da na Kosovu pored Albanaca i Srba žive Bošnjaci. Stoga je bio jedan od razloga osnivanje našeg Udruženja.
Arsim Tarik Saliji
Rođen je u Prizrenu, selo Planjane. Završio medresu u Prizrenu, a zatim i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Postdiplomac je na Fakultetu islamskih nauka i obnaša funkciju sekretara udruženja Bošnjaka Kosova u Sarajevu. Živi u Sarajevu sa suprugom Edinom.
Šta mislite o osnivanju Svjetskog bošnjačkog kongresa na čelu sa dr Mustafom Cerićem i kako tumačite odluku da posjete Bošnjacima na Balkanu započnu s Prizrenom?
Saliji: Formiranje Svjetskog bošnjačkog kongresa ce pružiti priliku Bošnjacima u regionu, a i  u dijaspori da se integrišu, osnaže i ujedinje kao nacija po uzoru naših sunarodnjaka Albanaca. Smatram da je to jedan dobar početak ka ponovnoj afirmaciji i jačanju bošnjačkog nacionalnog identiteta i trebamo svi da pomognemo SBK u osnivanju svojih ciljeva.
Posjeta predsjednika dr. Mustafe Cerića Bošnjacima Kosova u Prizrenu pokazuje da dr Cerić daje veliki značaj i podršku našoj zajednici na Kosovu i time šalje poruku da bez obzira na sve probleme u kojima se BiH nalazi da nismo zaboravljeni i da je ovo tek početak zajedničkog djelovanja.
Neki misle da je nacionalna emancipacija i stvaranje parainstitucija vračanje u 19. stoljeće i da Svjetski bošnjacki kongres direktno vodi Bošnjake u čisti etnički geto.
Saliji: Ne slažem se sa ovim mišljenjem, jer niko ne treba imati predrasude prema organizacijama koje Bošnjaci uspostavljaju.
Smatram da Svjetski bošnjački kongres treba da bude spona i most u povezivanju, kako između Bošnjaka koji su razasuti širom regiona i dijaspore, a i da bude most u povezivanju i sa drugim narodima s kojim Bošnjaci žive.
Da li ima novina oko priznavanje kosovskih diploma i nemogućnosti upisa na bh univerzitete bez plačanja visokih školarina? Tretiraju se kao ostali strani državljani.
Saliji: Nepriznavanje kosovskih diploma te nemogućnost upisa na BiH univerzitete su samo jedan od mnogih problema s kojim se susreću kosovski Bošnjaci studenti u BiH. Oni koji i uspiju da upišu studije na nekim bilo državnim ili privatnim fakultetima, moraju platiti jako visoke školarine kao ostali strani državljani. Do 17. februara 2008. godine, BiH je priznavala UNMiK-ove diplome, međutim nakon nezavisnosti Kosova, diplome se vise ne priznaju. Ovo je još jedan vid diskriminacije prema Bošnjacima Kosova, jer ovakve mjere neposredno utiču na smanjivanje broja školovanih i zaposlenih pripadnika kosovskih Bošnjaka. Nažalost, do sada se ništa značajnije nije promijenilo.