Prodaju svoje dionice

U najnovijem izvještaju Centralne banke Kosova (CBK) otkriven je zanimljiv podatak, gdje su strane kompanije počele da prodaju svoje dionice. Prema CBK, u toku godine strane direktne investicije (SDI) bilježe smanjenje od 46,0 posto u odnosu na isti period prošle godine.

"Ovaj pad SDI-a se uglavnom pripisuje prodaji dionica nekih od stranih kompanija koje posluju na Kosovu stanovnicima Kosova, kao i distribuciju superdividende neke od stranih kompanija koje posluju na Kosovu", stoji je u najnovijem izvještaju CBK.

Ali uprkos tome, zvaničnici Vlade Kosova kažu da je ove godine Kosovo postiglo napredak u području privlačenja stranih direktnih investicija, koje je u prvih devet mjeseci ove godine iznosilo 270 miliona eura.

S druge strane ekonomski stručnjaci u zemlji ovo viđenje gledaju sa podozrenjem. Prema njima, ova suma ulaganja nije uticala na ekonomski razvoj.

Hikmete Bajrami, ministrica trgovine i industrije, rekla je da je u 2015. godini Kosovo postiglo napredak u području privlačenja stranih direktnih investicija, koje je u prvih devet mjeseci ove godine iznosilo je 270 miliona eura.

/Zëri/