Oko 10,2 posto živi na manje od 1,20 eura dnevno

Prema izvještaju Ministarstva rada i socijalnog staranja, na osnovu nedavne ankete o siromaštvu na Kosovu, oko 29,3 posto domaćinstava živi u ekstremnom siromaštvu, s manje od 1,72 eura po danu, dok je oko 10,2 posto živi na manje od 1,20 eura dnevno.

Prema podacima iz januara 2015. godine na Kosovu, u koje je imao uvid portal "Telegrafi", socijalnu pomoć je koristilo 27.280 domaćinstava, sa 114.020 članova porodice.

Budžet za Šemu socijalne pomoći za 2014. godinu je 27.2 miliona eura.

Ko može biti korisnik socijalne pomoći?

Da bi ostvarili socijalnu pomoć, svi članovi porodice moraju biti državljani Republike Kosovo, dok je u skladu sa Zakonom br.04/L-096 o izmjenama i dopunama Zakona br.2003/15 za Šemu socijalne pomoći na Kosovu, član 4. paragraf 4.1 i paragraf 4.2, korisnici socijalne pomoći mogu biti i strani državljani koji imaju prebivalište na Kosovu, azilanti, izbjeglice i lica koja uživaju privremenu zaštitu i ispunjavaju uslove za klasifikaciju u jednoj od sljedećih kategorija: Prva kategorija - porodica u kojoj su svi članovi porodice zavisni, i nijedan od njih nije zaposlen.

No, u drugoj kategoriji uključujene su porodice sa jednim članom porodice koji je u mogućnosti da radi; sa najmanje jednim dijetetom mlađim od pet godina ili imaju u trajno zbrinjavanje siroče mlađe od 15 godina.

Pored ovih osnovnih kriterija, porodice (u obje kategorije) za dobijanje socijalne pomoći, ne bi trebalo imati u vlasništvu više od 0,5 hektara zemljišta i prihoda i imovinu, kao što je definirano zakonima i propisima kojima se uređuje Šemom socijalne pomoći.

Za razliku od penzija, koje su date pojedincima-osobama, socijalna pomoć se daje porodici, koje ispunjavaju uslove i kriterije predviđene Zakonom za Šemu socijalne pomoći.

Osobe - članovi porodice - preko 65 godina starosti, figuriraju kao članovi porodice, ali ne primaju socijalnu pomoć, jer su dobili osnovne penzije iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.